KER JE POROČALA O WUHANU, JE PRISTALA ZA ZAPAHI: Po štirih letih zakorakala na svobodo

Svet

Kitajska novinarka Zhang Zhan, ki je štiri leta preživela za zapahi zaradi poročanja o epidemiji Covid-19 v Wuhanu, naj bi danes bila spuščena na svobodo.

Zhang je nekdanja odvetnica in edna redkih neodvisnih kitajskih novinarjev, ki so kljub medijski cenzuri poročali o Wuhanu, potem ko je 11 milijonov ljudi ostalo v popolni karanteni. Priprta je bila maja 2020, nekaj mesecev pozneje pa je bila obsojena na štiri leta zapora zaradi "povzročanja prepirov in težav". To je obtožba, ki jo kitajska vlada pogosto uporablja proti napadom na aktiviste za človekove pravice.

Zhang je februarja 2020, le nekaj dni po razglasitvi karantene, v Wuhan prišla iz 600 kilometrov oddaljenega Šanghaja, da bi poročala o širjenju virusa in poskusih njegovega obvladovanja. Več kot tri mesece je dokumentirala življenja med karanteno in realnost, s katero so se soočali prebivalci - od preobremenjenih bolnišnic do praznih trgovin. Fotografije in videoposnetke je objavljala na X-u, YouTubu in aplikaciji za sporočanje WeChat. X in YouTube sta blokirana na Kitajskem.

"Nad našimi glasovi nimamo kontrole. Zapirajo nas v imenu preprečevanja pandemije ter omejujejo našo svobodo. Če ne moremo razbiti njihovega monopola nad resnico, bo svet zame brez pomena," je dejala v videu, objavljenem dva tedna po prihodu v Wuhan. Njene objave so se nenadoma prenehale sredi maja, kasneje pa je bilo razkrito, da jo je policija priprla in vrnila v Šanghaj, poroča CNN.

"Na Kitajskem nihče ni bil kaznovan samo zaradi izjav. Kitajska vlada je ves čas izvajala svoj odgovor na covid-19 na odprt in transparenten način," so je kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo v sporočilu za javnost julija 2020. 

Vladne oblasti na Kitajskem strogo nadzorujejo medije, po letnem indeksu svobode medijev poročevalcev brez meja pa je Kitajska uvrščena na 172. mesto od 180.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija