KJE BO KONČALO VEČ 10 DREVES S PARKIRIŠČA ZA BARKO? Bržan o "zelenem zavajanju" v referendumski kampanji (FOTO)

Koper

Na območju parkirišča za poslovnim objekotm Barka že več tednov poteka gradnja nove pakirne hiše Sonce. V ta namen je bila potrebna odstranitev več deset dreves. Kaj se bo zgodilo z njimi?

"Za mesto je dragoceno prav vsako drevo," so prepričani na koprski občini, kjer so 36 zimzelenim hrastom, ki jih je bilo potrebno umakniti z gradbišča parkirne hiše Sonce, poiskali novo domovanje. "Nov dom smo jim ustvarili v Parku urbanih športov ob novem Skate parku Koper, kjer bodo za nas še naprej pridno čistili in filtrirali zrak, proizvajali kisik in nase vezali ogljikov dioksid," je na Facebooku sporočil župan Aleš Bržan.

????????????Vsako drevo šteje – zato smo pri načrtovanju nove parkirne hiše Sonce iskali primerno lokacijo za presaditev 36...

Objavil/a eKoper dne Četrtek, 30. september 2021

Kot je poučil občane in občanke, si zimzeleni hrast z latinskim imenom Quercus ilex "zasluži našo posebno pozornost tudi zato, ker se dobro počuti samo pri nas, v prijetni sredozemski klimi, kjer nikoli ne odvrže vseh listov hkrati". Prijetno senco in čist zrak bodo preseljena drevesa zdaj zagotavljala na območju Parka urbanih športov na Bonifiki, ki ga bo občina urejala v prihodnjih letih.

Današnji dogodek je župan izkoristil še za opazko v zvezi z referendumsko kampanjo o občinskem odloku o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja urbano središče Barka, v kateri se glavni nasprotnik občine, nekdanji župan Boris Popovič, zavzema za ureditev centralnega parka. Strokovnjakom Marjetice Koper se je Bržan tako zahvalil, da so "tako previdno in pazljivo poskrbeli za njihovo selitev (selitev dreves, op. a.) ter občankam in občanom še enkrat nazorno pokazali razliko med zelenim ravnanjem in zelenim zavajanjem, ki nas duši v tej referendumski kampanji", je hkrati 'zbodel' nasprotno stran.

????????Za mesto je dragoceno prav vsako drevo, zato smo z območja novega gradbišča za parkirno hišo P+R Sonce rešili vseh 36...

Objavil/a Aleš Bržan dne Četrtek, 30. september 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  02 .10. 2021 ob  23: 27
-1
@Tine za katerega prijatelja in financerja je pa prejšnji delal, verjetno tudi za te poznaš imena
Silvana63 |  01 .10. 2021 ob  11: 54
Kaj popo je ratal naravovarstvenik ali ima prijatelje pri zelenih ali pa služi s travo in drevesi? E ja, popo je skregan z zdravo pametjo in rezultat je megalomanska škifeca. Me zanima kdo je arhitekt, ki se je podpisal pod ta načrt.
Tine |  01 .10. 2021 ob  10: 01
-1
Pinocchio spet laže. Gradi montažno garažno hišo za 6 mio eur, s katero bomo pridobili 4 parkirna mesta. Sumim, da ne gradi parkirišč za občane, temveč za svojega prijatelja in financerja kabanico in mandariča, ki želita tam zgraditi kompleks s 1600 stanovanji. Mišič pa je že dogovorjen, da jih bo prodajal.
kokodek |  01 .10. 2021 ob  00: 09
25
kdo se spomni pregrešno dragih palm, ki so že zdavnaj zmrznile
pinkopalinko |  30 .09. 2021 ob  22: 42
-5
Frkič, če smo čisto natančni se drevesa presaja v obdobju mirovanja. Konec septembra v naši klimi to še ni.

Sicer je na sliki videt eno mčado drevo, to bo gotovo preživelo. Sem mislil, da presajajo tista večja drevesa bolj proti Supernovi. S tisitmi pa ne bi šlo.
frikofrkic |  30 .09. 2021 ob  22: 29
23
Presajanje pozimi? Pinkopalinko, ti si mi res en stručko. Presaja je spomladi ali jeseni. Pa še gradbišče za garažno hišo so komaj vzpostavili, saj niso mogli presajat ne prej ne kasneje.
Je pa res, da so drevesa v prejšnjih mandatih kar izginila, naravnovarstveniku popoviču je zelenje pri srcu samo odkar ni več na oblasti.
pinkopalinko |  30 .09. 2021 ob  20: 42
-17
me prav zanima, kako se bodo prijela 10 let stara drevesa, presajena v obdobju vegetacije. Če bi jih pozimi, morda. Zdaj gotovo ne. Ampak za PR ni škoda denarja in truda.
Fošina |  30 .09. 2021 ob  18: 26
35
Bolje drevo v zemlji kot stolpnica v oblakih.
alfa |  30 .09. 2021 ob  18: 03
-17
KDAJ SO VOLITVE?