KLONIRANJE KAMEL: Novo orožje v boju za zmago na dirkah in lepotnih tekmovanjih

Svet

Kloniranje kamel je postalo izjemno priljubljeno v Dubaju, kjer imajo te živali pomembno kulturno vlogo. Kamele se na Arabskem polotoku uporabljajo za prevoz, meso in mlečne izdelke ter so priljubljene tudi na lepotnih tekmovanjih in dirkah. Najuspešnejše kamele lastniki klonirajo, da bi na prihodnjih tekmovanjih prišli do zmage in denarne nagrade. V Dubaju se klonirajo tudi druge živali, kot so ovce in bivoli, a kloniranje kamel je najbolj dobičkonosen posel. Lastniki so pripravljeni odšteti okoli 51.000 evrov za kopijo svoje lepotice.

Kloniranje kamel v Dubaju je pritegnilo veliko pozornosti medijev po vsem svetu. Mediji, kot so CNN, BBC in The Guardian, so poročali o uspehih kloniranih kamel na tekmovanjih, kar je še dodatno spodbudilo industrijo kloniranja v Dubaju. V centru za kloniranje uporabljajo DNK iz somatskih celic, ki jih vbrizgajo v jajčne celice in kasneje v maternico kamele. V Dubaju so izvedli tudi prvo kloniranje bivolov, s čimer so dokazali, da je kloniranje možno tudi pri drugih vrstah.

Največja nagrada na lepotnem tekmovanju lahko znaša več deset milijonov evrov, zmagovalna kamela pa lahko lastniku prinese tudi luksuzne avtomobile in druge nagrade. Zaradi velike količine denarja, ki ga prinašajo ta tekmovanja, nekateri lastniki uporabljajo prepovedane tehnike za izboljšanje videza kamel, zato so pogosto diskvalificirani.

Poleg tega se zgodi tudi, da svojci lastniku podarijo kopijo njegovega ljubljenčka, ki je umrl. Vzorce celic namreč lahko vzamejo po smrti živali. Kloniranje kamel je v Dubaju dobičkonosno poslovanje, ki se ne bo ustavilo tako kmalu. Lastniki kloniranih kamel se lahko odločijo tudi za prodajo svojih klonov drugim lastnikom kamel ali pa za razmnoževanje kloniranih kamel, da bi povečali svoj dobiček.

Industrija kloniranja v Dubaju se hitro razvija, saj se zavedajo, da ima kloniranje živali številne prednosti. Kloniranje kamel lahko pomaga pri ohranjanju ogroženih vrst, saj omogoča razmnoževanje najbolj kakovostnih živali, brez tveganja za izgubo genetskih lastnosti. Poleg tega lahko kloniranje kamel pomaga tudi pri razvoju novih zdravil in terapij za bolezni, ki prizadenejo te živali, kot so nalezljive bolezni ali rak.

Kljub številnim prednostim pa ima kloniranje kamel tudi svoje temne plati. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da kloniranje lahko povzroči genetske težave in deformacije pri kloniranih živalih. Poleg tega lahko kloniranje vodi do izgube raznolikosti in povzroči pomanjkanje genetske raznolikosti, ki je pomembna za preživetje vrste.

Kloniranje kamel je nedvomno pritegnilo veliko pozornosti v Dubaju in po vsem svetu. Medtem ko lastniki kloniranih kamel kopičijo denar in nizajo uspehe na tekmovanjih, ostaja vprašanje, ali je kloniranje etično in ali ima dolgoročne učinke na ohranjanje naravnih habitatov in vrst. Pomembno je, da se vprašanja etike in trajnosti obravnavajo v kontekstu hitrega razvoja industrije kloniranja v Dubaju in drugod po svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija