KONTRACEPCIJSKE TABLETKE TUDI ZA MOŠKE? V nasprotju z ženskimi ne vsebujejo hormonov

Trendi

V Veliki Britaniji so nedavno začeli preizkušati revolucionarne kontracepcijske tablete za moške, predstavljajoč pomemben korak v smeri razvoja novih možnosti kontracepcije. Skupina, ki sodeluje v poskusih, je tako postala prva na svetu, ki preizkuša to inovativno moško kontracepcijo.

V nasprotju z obstoječimi kontracepcijskimi tabletami za ženske, te nove moške tablete z imenom YCT-529 ne vsebujejo hormonov. Njihovo delovanje temelji na blokiranju dostopa do vitamina A, s čimer preprečujejo tvorbo sperme. Če se poskusi izkažejo za uspešne, bi ta nova moška kontracepcijska metoda lahko postala na voljo vsem moškim, poroča Sky News.

Raziskovalci so razvili tablete ob upoštevanju ugotovitev, da pomanjkanje vitamina A pri miših, podganah in opicah povzroči neplodnost. Podjetje YourChoice Therapeutics, ki stoji za inovativno tabletko, trdi, da je ta kontracepcijska metoda 99-odstotno učinkovita in 100-odstotno reverzibilna, ob tem pa naj ne bi imela stranskih učinkov. Zanimivo je tudi, da naj bi bila ta tableta po njihovih trditvah bolj učinkovita kot kondom.

Prva faza preiskav je zajela 16 prostovoljcev, rezultati pa naj bi bili znani čez nekaj mesecev, kar predstavlja korak naprej k potencialnemu prelomu na področju moške kontracepcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  31 .12. 2023 ob  09: 48
vprašati se je treba, če bodo moški zanesljivi, da bodo zares pojedli tableto,oni namreč ne zanosijo.....