KONTROLA DRŽAVNE MEJE: Na Fernetičih novi policijski kontejnerji

Svet

Na Fernetičih so postavljeni novi kontejnerji, ki so prispeli kot podpora italijanski policiji za nadzor italijansko-slovenske meje. Koliko časa bodo na lokaciji, v tem trenutku ni jasno, saj se razmere z ilegalnimi prehodi državne meje ne umirjajo, zaradi česar tudi ni verjetnosti, da bi bil poostren nadzor meje v kratkem odpravljen.

Več kot mesec dni po prekinitvi Schengna so na Fernetičih nameščeni novi kontejnerji za potrebe italijanske policije, ki se po navedbah italijanskih medijev sooča s hudo kadrovsko in prostorsko stisko oziroma težavami z logistiko za potrebe obmejnega ozemlja. Situacijo dodatno poslabšuje precejšnje število zaseženih vozil, odvzetih tihotapcem z migranti. Skoraj sto vozil trenutno zaseda prostore mejne policije na Fernetičih, kar še dodatno omejuje logistične kapacitete.

Policijski sindikat SAP je v preteklosti večkrat izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da ob suspendiranju Schengna in uvedbi ponovne mejne kontrole ni bila pripravljena ustrezna logistika. To bi bilo po njihovem potrebno, da bi lahko policisti ustrezno varno opravljali službo na prehodih, pa tudi z vidika prihajajoče zimske sezone. SAP meni, da je bilo "porabljenega preveč časa" in pojasnjuje, da "manjkajo na območju, namenjenem pregledom, ustrezna osvetlitev in večje število policistov, kar bi zagotovilo večji in boljši nadzor mejnega ozemlja". 

Koliko časa bodo novi kontejnerji za potrebe italijanske policije nameščeni na Fernetičih, ni jasno; glede na zapiranje Schengenskih meja se zna zgoditi, da bo poostrena kontrola meje prisotna tudi v letu 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija