KOPRSKI PRORAČUN POTRJEN BREZ GLASU PROTI: "Prelomen, zaradi naložb v protipoplavne ukrepe in sončne elektrarne"

Koper

Koprski mestni svet je včeraj brez glasu proti sprejel proračun za leto 2024, ki predvideva 104 milijone evrov odhodkov in 88,4 milijona prihodkov. Za naložbe namenja 43,7 milijona, od tega 10 milijonov za kanalizacijo. Župan Aleš Bržan je zatrdil, da je proračun prelomen zaradi naložb v sončne elektrarne in protipoplavne ukrepe.

Kot so pripravljavci zapisali v obrazložitvi, je proračun pripravljen optimistično na strani načrtovanih virov kot tudi na strani odhodkov, saj želi občina pripraviti podlage za izpeljavo novih projektov, s katerimi bo kandidirala na različnih razpisih.

Predviden je proračunski primanjkljaj v višini 15,6 milijona evrov. Delno naj bi ga pokrili z računa občine, na katerem je ob koncu leta približno 12 milijonov evrov. Odlok o proračunu dopušča tudi možnost nove zadolžitve za 10 milijonov evrov. Bržan je po seji izjavil, da po eni strani upajo, da se ne bodo dodatno zadolžili, po drugi pa, da se bodo, saj bi to pomenilo, da je občina dobila dovolj državnih ali evropskih sredstev za izpeljavo večjih projektov.

Tako kot v preteklih nekaj letih bo mestna občina Koper tudi v prihodnjem letu največ vložila v gradnjo kanalizacijskega omrežja. Za projekt Čisto za Koper in Ankaran, ki že poteka in obsega gradnjo kanalizacije v Bertokih, Hrvatinih ter Škofijah, prihodnji proračun namenja 5,4 milijona evrov. 3,4 milijona evrov je vredna gradnja več kot treh kilometrov cevi v Poletičih in Gažonu.

V ceste na podeželju bo občina vložila približno 4 milijone evrov. Največ, približno 600.000 evrov, bo stala sanacija ceste Vanganel-Hliban. Naložbe v cestno infrastrukturo v mestu so vredne 1,5 milijona evrov. Od tega bo šlo 430.000 evrov za novo kolesarsko stezo in peš pot v Olmu. 450.000 bo stala prenova garažne hiše na Krožni cesti na Markovcu.

1,8 milijona evrov je namenjenih pridobivanju in distribuciji obnovljivih virov energije. To vključuje 400.000 evrov za gradnjo sončne elektrarne na strehi OŠ Koper in 570.000 evrov za projekt Soporem, namenjen proizvodnji električne energije na območju pristanišča.

Milijon evrov bo šlo za projekt izboljšanja protipoplavnih razmer na povodju Badaševice, 820.000 za ureditev odvajanja vode s semedelske Bonifike z izgradnjo zadrževalnika.

Za obnovo stavbe osnovne in srednje šole z italijanskim učnim jezikom v središču Kopra proračun namenja 3,4 milijona evrov, za gradnjo telovadnice OŠ Šmarje 1,5 milijona, za prenovo vrtca v Rižani 1,1 milijona, za obnovo notranjosti vrtca Markovec 520.000 evrov. Na včerajšnjii seji so sicer občinski svetniki sklenili tudi, da bo do leta 2028 igralna površina v vrtcih lahko manjša od predpisanih treh kvadratnih metrov na otroka.

Za gradnjo vstopne točke na Kraški rob pod viaduktom Gabrovica bo občina odštela 440.000 evrov. Za prenovo kopališča v Žusterni, ki se bo sicer začela šele po koncu prihodnjega poletja, je namenjenih 340.000 evrov. Za dvigalo oziroma mobilno povezavo na Markovec bo šlo 230.000 evrov. 475.000 evrov bo občina namenila za širitev pokopališča v Škocjanu s pridobitvijo 153 novih grobov.

V razmeroma kratki razpravi o proračunu je predstavnik stranke Oljka Patrik Peroša ocenil, da je največji poraženec proračuna šport. Jadranka Šturm Kocjan iz vrst SD je pripomnila, da je prikrajšana tudi ljubiteljska kultura. Predstavnica Gibanja Svoboda in podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič je po drugi strani zatrdila, da je proračun z različnih vidikov uravnotežen, upošteva pobude vseh 22 krajevnih skupnosti in je razvojno naravnan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .12. 2023 ob  19: 44
-3
en grob stane 3.104 eure
galeb |  22 .12. 2023 ob  14: 37
-1
ma jst ne znam ma tu so use eni projekti inu dogovori inu usa ta ruba kamr se ponjer nč ne vidi da bi kej blu ku da grejo šoldi nekm u luft inu bašta inu usi kontenti smo podpisali