KOPRSKI ZVONIK ZAŽIVEL V NOVI LUČI: Po temeljiti prenovi je znova odprt za oglede (FOTO)

Koper

Mestna občina Koper (MOK) je včeraj zvečer s slavnostnim programom odprla koprski zvonik, ki je po nekajmesečni temeljiti prenovi zaživel v novi luči. Občina je med drugim poskrbela za popolno prenovo notranjega stopnišča in ograje ter kamnitih sten in stropov, novi sta tudi razsvetljava po zvoniku in električna napeljava.

Po nujni prenovi je koprski zvonik oziroma mestni stolp zaživel v osveženi podobi, kot je primerno za enega pomembnejših arhitekturnih spomenikov in najbolj obiskanih objektov v mestu. Prenova notranjosti zvonika, ki jo je Mestna občina Koper zaupala družbi GEOIT, d. o. o. iz Kopra, je zajela popolno prenovo stopnišča in ograje, vključno z ograjo pod zvonovi. Delavci so zamenjali vse mreže na odprtinah zvonika in pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine v celoti prenovili kamnite stene in strope. Prenova je zajela tudi sanacijo sten obokov na kvadrifori pod zvonovi, posodobljen je vhod v stolp.

"V sklopu del je zvonik dobil novo razsvetljavo in v celoti novo električno napeljavo. Poleg tega je Mestna občina Koper s prenovo poskrbela za revalorizacijo in prezentacijo bogate dediščine, ki jo stolp hrani. Tako zvonik zdaj dopolnjuje nova medetažna konstrukcija, v kateri je tudi vitrina, ki hrani urni mehanizem z utežmi. Prenovljen urni mehanizem je znova povezan z urnimi kazalci, v nadaljevanju pa bo povezan s tremi zvonovi, ki so postavljeni na manjši leseni konstrukciji pod liturgičnimi zvonovi in ki bodo v kratkem s svojim oglašanjem sporočali točno uro. S tem bodo delovali vsi zvonovi v zvoniku, tako cerkveni, ki vabijo k bogoslužju, kot občinski, ki sporočajo, koliko je ura," so povedali na MOK.

Celotna naložba je vredna 450 tisoč evrov z DDV, pri čemer je Ministrstvo za kulturo na podlagi javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju premične kulturne dediščine iz programa za sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji projekt sofinanciralo v višini dobrih 185 tisoč evrov. Poleg tega je bila Mestna občina Koper uspešna pri prijavi projekta Terra Gothica Incognita, ki bo sofinanciran iz programa Interreg VI-A Italija - Slovenija 2021–2027 in v sklopu katerega bo občina poskrbela za postavitev interaktivne razstave ter opremo zvonika.

Slavnostno odprtje prenovljenega zvonika je pospremil bogat program, v katerem so nastopili akrobati Cirkus star in Danijela Zajc iz skupine Fourklor ter legendarni Kameleoni, ki so ob tej priložnosti za prihodnje leto napovedali praznovanje 60. obletnice prvega nastopa skupine.

Prenovljen zvonik bo z današnjim dnem znova odprt za oglede. Ogled je možen vsak dan v času med 9. in 19. uro, vstopnice so na voljo v TIC-u (v Pretorski palači) ali na vhodu zvonika.

Mestni stolp je s svojimi 54 metri razgledna točka mesta in med najbolj obiskanimi objekti v mestu. Med drugim hrani najstarejši zvon v Sloveniji, zvon sv. Nazarija, ki je bil 6. septembra leta 1333 ulit v Benetkah, in sicer v livarni mojstrov Jakoba in Nikolaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  22 .06. 2024 ob  14: 23
V Istri imamo turne, ne zvonike