KREMELJ PRIZNAL ZNATNE IZGUBE RUSKIH VOJAKOV: Pokole v Buči zanikajo; Zelenski povedal, da so razmere še hujše v Borodjanki

Svet

Ruske enote so v Ukrajini utrpele znatne izgube, je včeraj dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, vendar ni navedel števila žrtev. Obenem pa je zavrnil obtožbe o pokolu v mestu Buča, češ da gre po njegovih besedah za dobro zrežirano insinuacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovoru za britansko televizijo Sky News je dejal, da so vojaške žrtve za Rusijo velika tragedija, ni pa navedel števila žrtev. Rusija je konec marca sporočila, da je izgubila 1351 vojakov, še 3825 pa jih je bilo ranjenih.

Poleg tega je Peskov zatrdil, da so ruske enote umaknili iz ukrajinskih regij Kijev in Černigiv kot gesto dobre volje med mirovnimi pogajanji. V povezavi z Mariupoljom je dejal, da je to osamljeno pristaniško mesto na jugovzhodu Ukrajine del ljudskih republik, ki jih je priznala Moskva. "Mariupolj bo osvobojen od nacionalističnih bataljonov in upamo, da se bo to zgodilo prej kot pozneje v operaciji," je dejal Peskov.

Domnevne vojne zločine, ki naj bi jih Rusi zagrešili v Mariupolju na primer napad na porodnišnico, pa tudi v Buči, označil za lažne. Dodal je, da Rusijo zanima neodvisna in objektivna preiskava vseh zločinov. A pred tem je treba po njegovih besedah razjasniti obliko te mednarodne preiskave.

Zelenski: Razmere v Borodjanki še hujše kot v Buči

Razmere v Borodjanki, kraju severozahodno od Kijeva, ki so ga nedavno zapustile ruske sile, so še bolj strašne kot v Buči, kjer so ruski vojaki zagrešili poboje civilistov, je zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Žrtev je še več," je dodal.

V svojem dnevnem nagovoru narodu je Zelenski povedal, da so začeli preiskovati ruševine v Borodjanki. Ugotavljajo, da so razmere tam še hujše kot v Buči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malo pred tem je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova na Facebooku objavila, da so v ruševinah dveh stanovanjskih zgradb v Borodjanki našli 26 trupel.

Dodala je, da je težko reči, koliko bo vseh žrtev, je pa zapisala, da je kraj, kjer je pred vojno živelo 13.000 ljudi, najbolj uničen med kraji v okolici Kijeva.

Dodala je, da je bilo tarča zgolj civilno prebivalstvo, saj tam ni nobenega vojaškega objekta.

Ruske sile so se pred dnevi umaknile iz krajev v okolici Kijeva, od koder zdaj prihajajo poročila o pobojih civilistov. V Buči naj bi ruske sile ubile več kot 400 civilistov, grozodejstva naj bi zagrešile tudi Irpinu in Hostomelu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija