Kriminalisti obiskali tudi Valdoltro

Kronika

Kriminalisti danes niso le v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ampak izvajajo hišne preiskave kar na 58 naslovih za dokazi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, se preiskave opravljajo na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Na Generalni policijski upravi pojasnjujejo, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger konec avgusta ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

V začetku septembra je delovna skupina začela sistematično in usmerjeno zbirati obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

"Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Republike Slovenije. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, za kateri je zagrožena kazen zapora do tri oziroma do pet let," je pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Preiskujejo poslovne in zasebne prostore ter vozila

Kriminalisti danes na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor opravljajo preiskave na 58 naslovih, v okviru katerih preiskujejo poslovne in zasebne prostore ter vozila, kjer iščejo materialne dokaze in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pri preiskavah sodeluje 116 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana, Nova Gorica, Kranj, Murska Sobota in NPU, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz policijskih uprav Celje, Ljubljana in Koper.

Kriminalisti začeli preiskavi v mariborskem kliničnem centru

V javnost je danes najprej pricurljala vest o kriminalistični preiskavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Kot je na spletnem družbenem omrežju poročal TV Maribor, naj bi kriminalisti preiskovali nakup opreme za nov oddelek za onkologijo. V UKC Maribor so za STA potrdili, da se pri njih izvaja kriminalistična preiskava, drugih informacij pa zaenkrat ne dajejo.

Obisk predstavnikov NPU so danes potrdili tudi v UKC Ljubljana, kjer pa poudarjajo, da v preiskavi ni UKC Ljubljana, temveč gre za preiskavo treh fizičnih oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana. "V preiskavi ni niti generalni direktor niti nihče iz ožjega vodstva UKC Ljubljana," so sporočili.