'KRIZNO' STANJE PRED TORKOVO PODRAŽITVIJO: Na bencinskih črpalkah po državi zmanjkuje goriva!

Slovenija

Na bencinskih servisih po Sloveniji zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih. Ponekod prihaja zaradi tega tudi do kratkoročnih izpadov zaloge, so pojasnili v Petrolu. Po poročanju portala 24ur.com do težav občasno prihaja tudi na servisih OMV in MOL. V torek se namreč pričakuje občutnejša podražitev bencina in dizla.

V Petrolu navajajo, da povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, kjer se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že v teku dneva. Obenem pa so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

V Petrolu opozarjajo še, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudami, omejitev predstavljajo tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern. V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

Uredništvo 24ur.com so gledalci iz raznih delov države obvestili, da pogonskih goriv (dizla, bencina ali pa kar obeh) na nekaterih servisih Petrola in OMV Slovenija ni mogoče natočiti. Ob prihodu na črpalko jih namreč pričaka sporočilo, ki jih obvešča, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi. Medtem ko pri MOL Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam. Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Do povečanega povpraševanja prihaja po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .06. 2022 ob  11: 48
Mi plešemo la, la , la , la. Dragi osli in oslice, kar ste volili to smo dobili, ampak je še vedno v redu, ker to, kar nas čaka je GROZNO. 2-3 krat višje cene za elektriko, plin itn. in da bomo še bolj svobodni nam bodo obdavčili še nepremičnine in ostalo vrednejše premoženje. Ta teden vam bo Rešitelj, ki ste ga volili sporočil še, kako mislijo ZVIŠATI cene elektrike in plina.Ste pomislili kdaj, da je voda, ki teče čez turbine hidroelektrarn ZASTONJ in da so bile skoraj vse vključno z nuklearko zgrajene v času Jugoslavije? Mi plešemo la, la, la, la, la se je vrtela pesem na dan ZMAGE na volitvah. Če boste pozimi intenzivno plesali, vam mogoče ne bo treba niti zakuriti. Dr. Golob vse pove zelo zelo jasno, samo razumeti ga je potrebno.

I zato, sto nemamo
kamo sto nemamo
i zato, ŠTO NEMAMO
LOVE za skupe provode
Mi plesemo
cijeli dan i noc
mi plesemo, la, la, la
cijeli dan i noc
Pjero Panin |  19 .06. 2022 ob  19: 39
Jst sem zato da se Rusiji prepove izvoz nafte....
Mater smo mone