LMŠ ZNOVA PREHITELA SDS: Podpora Šarčevi vladi v decembru zrasla

Slovenija

Stranka LMŠ je glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, znova prehitela SDS. LMŠ bi volilo 13,1 odstotka vprašanih, SDS 12,7 odstotka, na tretje mesto pa se je z 8,9-odstotno podporo uvrstila Levica. Podpora vladi je decembra nekoliko zrasla.

Na četrto mesto se je s 6,7-odstotno podporo uvrstila SD, sledi NSi, ki bi jo volilo 5,3 odstotka anketirancev. DeSUS je izbralo 3,4 odstotka vprašanih, sledijo pa SAB (2,6 odstotka), SNS (2,1 odstotka), Pirati (dva odstotka) in SMC (1,9 odstotka). Raste pa število neopredeljenih, saj kar četrtina vprašanih ne ve, katero stranko bi volila, 11,5 odstotka pa jih je odgovorilo, da nobene.

Podpora vladi Marjana Šarca je nekoliko zrasla, a jo še vedno podpira manj kot polovica vprašanih, in sicer 45,4 odstotka. Vlade ne podpira 38,2 odstotka vprašanih, 16,4 odstotka pa je neopredeljenih. Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik države Borut Pahor, ki mu sledi premier Marjan Šarec, na tretje mesto pa se je povzpel minister za zdravje Aleš Šabeder. Na četrtem mestu je evropski komisar Janez Lenarčič, ki mu sledi evropska poslanka Tanja Fajon.

Na devetem mestu je povratnik na lestvici, poslanec SDS Anže Logar, na polovici lestvice pa predsednik NSi Matej Tonin, ki mu je podpora ta mesec najbolj padla. Pri repu razpredelnice so predsednica SAB Alenka Bratušek, prvak SNS Zmago Jelinčič, predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Javnomnenjsko anketo je za POP TV opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na vzorcu 726 anketirancev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija