Med Koprom in Ljubljano kmalu dizelske lokomotive

Kronika

Vremenska ujma, ki je v minulih dneh zajela Slovenijo, je poškodovala tudi železniško progo med Ljubljano in Koprom, zato se na SŽ trudijo, da bi na tej relaciji v najkrajšem možnem času vzpostavili vožnjo tovornih vlakov z dizelskimi lokomotivami. Škoda na železniški infrastrukturi po prvih ocenah sicer znaša okoli 20 milijonov evrov.

"Cilj Slovenskih železnic je v najkrajšem možnem času med Koprom in Ljubljano vzpostaviti vožnje tovornih vlakov z dizelskimi lokomotivami. Dokončna sanacija uničene električne mreže bo verjetno trajala več mesecev," so danes pojasnili na Slovenskih železnicah (SŽ). Dela intenzivno potekajo tudi na odseku do Sežane.

Višina škode na železniški infrastrukturi po prvih ocenah znaša okoli 20 milijonov evrov, velika večina škode pa je nastala prav na progi med Ljubljano in Koprom, predvsem na odseku med Borovnico in Pivko. Do nadaljnjega so na SŽ za potnike organizirali avtobusne prevoze na relaciji Ljubljana - Sežana in v obratni smeri. Nadomestni avtobusi do nadaljnjega vozijo tudi do Kopra, v Ilirsko Bistrico in do Reke. Prav tako avtobusi še vedno vozijo na relaciji Ruše - Prevalje in Jesenice - Bohinjska Bistrica.

V sredo zvečer je že stekel potniški promet z električnimi vlaki med Ljubljano in Borovnico. Danes zjutraj so začeli med Jesenicami in Kranjem voziti dizelski potniški vlaki, naprej od Kranja proti Ljubljani pa že vozijo električni vlaki. Na tej progi lahko do vnovične vzpostavitve vožnje električnih vlakov na celotni progi še prihaja do zamud.

Mednarodni promet iz Avstrije je še vedno moten zaradi vremenskih razmer na avstrijski strani. Na progi Beljak - Jesenice - Ljubljana za potnike poteka avtobusni prevoz, vlaki iz Avstrije pa vozijo z večjimi zamudami, so še pojasnili na SŽ.

Vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme, padavine pa naj bi zgodaj dopoldne večinoma ponehale. Sredi dneva in popoldne se bo predvsem v severni in zahodni Sloveniji delno zjasnilo. Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste, še vedno je motena tudi oskrba z električno energijo.