MED PREMOROM DESETLETNE KAZNI: Ljubljančan v Istri prevažal ilegalne migrante

Kronika

30-letni slovenski državljan Josip K. iz Ljubljane je bil z nepravnomočno sodbo sodišča v Pazinu obsojen na delno pogojno kazen dveh let in štirih mesecev zapora, ker je lani iz koristoljubja do meje s Slovenijo prepeljal trinajst turških državljanov, ki so se nezakonito zadrževali na Hrvaškem.

Fotografije so simbolične. 

Po sodbi sodnika bo moral v zaporu preživeti leto in dva meseca, preostali čas pa bo, če v treh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja, na prostosti. Takšno kazen je predlagalo občinsko državno tožilstvo v Pazinu, obtoženi pa se je s predlagano kaznijo strinjal, ker je krivdo priznal.

Na sojenju je povedal, da se je v kaznivo dejanje spustil zaradi težkega finančnega položaja, pod pritiskom dolgov, povedal pa je tudi, da dejanje obžaluje in da tega ne bo več počel, poroča Glas Istre.

To kaznivo dejanje je storil 18. novembra 2022, in sicer v času premora od prestajanja 10-letne kazni v Sloveniji zaradi tatvine in goljufije, za zapahe pa naj bi se vrnil 19. decembra istega leta. V Sloveniji je bil kar 36-krat obsojen zaradi premoženjskih prekrškov.

V sodnem postopku je bilo ugotovljeno, da je v skladu z dogovorom z nekim Harisom, čigar prava identiteta ostaja neznana, 18. novembra lani na Reki v kombi znamke Iveco Daily ljubljanskih registrskih oznak naložil trinajst državljanov Turčije. Med njimi sta bili dve deklici in trije dečki, stari od 4 do 12 let. Preostalih sedem migrantov je bilo polnoletnih, večinoma mladih moških, starih od 19 do 41 let.

Josip K. je po dogovoru in navodilih, ki jih je prejel po mobilnem telefonu, z migranti odšel v Istro, proti hrvaško-slovenski meji. A na cesti nedaleč od Grožnjana so bujski policisti okoli 21.10 ustavili kombi in preprečili njihov ilegalni prehod v Slovenijo. Od takrat je Slovenec v preiskovalnem priporu v Pulju.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija