Mediacija uspela. Konec sodne bitke med Izolo in Marinvestom?

Izola

Občina Izola je v postopku mediacije dosegla dogovor glede dolgoletnega spora s podjetjem Marinvest, ki upravlja izolsko Marino. Višina koncesnine je tako bila določena za nazaj in naprej, dogovor mora sicer potrditi še občinski svet. 

Igor Kolenc in Enrico Galassi

"Takoj po volitvah je bilo ozračje prevroče za sestajanje, zato se z nastopom svojega mandata nisem lotil te težave. Nato smo se po dobrem letu sestali s predstavniki Marinvesta," je na današnji novinarski konferenci pojasnil izolski župan Igor Kolenc. Občinska ekipa, ki so jo sestavljali Monika Mavsar, Aleksij Mužina, Branko Simonovič, Aleksej Skok in Marko Unterlechner, je poskusila z mediacijo rešiti odprte težave med Marinvestom in občino. 

Do tedaj so vse reševali s pravdami na sodišču. Odprtih je bilo osem sporov, eden pred evropsko komisijo, šlo je v prvi vrsti za težavo določitve uporabnine za stavbno zemljišče. 

Vse je odvisno od občinskega sveta

"Mediacija lahko traja tri mesece, če se stranki v postopku in sodišče strinjajo, pa lahko tudi več. Ta mediacija je trajala leto dni in pol, sodišče nam je pri tem šlo na roke, saj je videlo, da sta obe strani počasi delali korake naprej," je pojasnil odvetnik Marinvesta Janez Starman. 

Dogovor, ki sta ga dosegli obe strani, predvideva, da bo občina prejela 1,1 milijona evrov koncesnine za preteklo obdobje, Marinvest pa mora do 13. septembra 2015 zgraditi še preostalo infrastrukturo, to je valobran 3 in pomol B. Skupno bodo tako za poplačilo pretekle koncesnine in novi investiciji porabili nekaj več kot tri milijone evrov. Nov dogovor določa tudi višino koncesnine za prihodnje. "Določili pa smo tudi to, kaj se zgodi, če se koncesijska pogodba prekine oziroma kakšna bodo razmerja po poteku 40-letne pogodbe," je še dejal župan. Podpis dogovora bo sicer možen le, če bo za to zeleno luč dal občinski svet. Izredna seja na to temo je sklicana za ta četrtek. 

Občina bo letno prejemala okrog 250 evrov nadomestila za stavbno zemljišče, v 40 letih, za kolikor je bila podeljena koncesija, bo tako pridobila okrog 10 milijonov evrov.

"Zavedali smo se, da je bilo potrebno najti rešitev. Sedaj bomo rešili to težavo, mi se bomo dogovora držali. Končno se bo lahko zaključila gradnja marine, ki je zaradi tega stagnirala. Takoj bomo začeli z delom, sprva na valobranu 3, nato še na pomolu B. Do prihodnjega septembra bo vse končano," je dejal Enrico Galassi, predstavnik Marinvesta. Marina Izola ima trenutno na razpolago 640 privezov. 140 je praznih zaradi krize. "Še 200 jih bomo zgradili, tako bo 340 praznih, a poskušali jih bomo napolniti," je še pripomnil Galassi.

Marina naprodaj?

Na vprašanje, ali drži, da bi rad prodal izolsko marino, pa je Galassi odgovoril, da je ta kot vse nepremičnine za pravo ceno naprodaj. "Mi smo postavili visoko ceno. Ta znaša 25 milijonov evrov. Za ta denar sem jo bil pripravljen prodati pred podpisom dogovora. Sedaj, ko bo v veljavo stopil nov dogovor, po katerem moramo poplačati in vložiti še tri milijone evrov, je njena cena zrasla še za dodatne tri milijone. A resnih ponudb nisem dobil," je sklenil Galassi.

radovednež |  13 .03. 2014 ob  14: 08
Kaj bo B pomol razdeljen na pol, levi del bo pripadal marini desni pa komunali, tako je bilo vsa ta leta razumeti. Na desni strani naj bi bili s strani komunale nameščeni plavajoči pomoli in bi služili kot komunalni privezi, levo stran pa bi tržila Marina. Seveda pa marino čaka še dokončanje valobrana. Pa še to, s katere točke kopnega se bo gradil, v teh dolgih letih smo bili priče kar nekaj verzijam. Upam, da se bo to stališče zastopalo tudi na današnji občinski seji. Upam da bo TV prenos, da lahko vidimo stališče občinske obalsti in svetnikov.

Kooperant |  11 .03. 2014 ob  19: 49
Zakaj pa mislite, daje "Čudo Tehnike" dobil odpoved na Tomosu? Zaradi sposobnosti? Huahahahahawahahahaha
TinkoPalinko |  11 .03. 2014 ob  16: 02
Višina koncesije je bila začrtana na 500.000€ in sedaj so pristali na uradnih 250.000€. Ostala polovica bo šla pa za "provizije" uspešnih mediatorjev. IZOLA ZBUDI SE, IZ UST TIKRADEJO ŽE 20 LET!!!
malosutra |  11 .03. 2014 ob  10: 51
Spet en nateg,zavajanje ljudi
Pogodba-koncesija je iskjučno sestaljena v dobro Marininvesta
Letna koncesija do sedaj je bila 457.000€ in je občina do sedaj v 20 letih izgubila več kot 10M €.
Valobran 3 so dolžni zgraditi po pogodbi podpisani pred 20 leti.
Z B pomolom pridobi več Marininvest saj ga bodo gradili na zemlji od občine.Že sedaj je mali pomol na občinski zemlji ki se pričnie pri dvigalu.Oni uporabljajo to zemljo brez nadomestila in pogodbe.
Z novo koncesijo (250 000€)mislim da ne bodo pokrili niti prispevka za vodno gospodarstvo ki ga občina mora plačati državi.
Marina sedaj čez palec pobere cca 2 000 000€ samo iz postavke privezov ,iz tega sledi da bo za koncesijo plačala manj kot 8% letnih prihodkov

Za primerjavo komunala za parkirišča plačuje letno 170 000€ koncesije.

Sploh pa mi ni jasno zakaj je bilo potrebno iti ponovno v mediacijo saj je g.Možina že dobil vse tožbe v republiki Sloveniji,tako da so Marinivest izrabili vsa pravna sredstva.
Ramo |  11 .03. 2014 ob  08: 23
Miro, ne bluzi. Marina je lepa, ja. Petan je lopov, ja. To pa ne pomeni, da se s tem sporazumom ne oškoduje občina Izola. Oškodovanje je dejstvo, preglej dokumentacijo za občinski svet in se pozanimaj pri tistih, ki zadevo poznajo in ne v političnih strankah!
Miro |  10 .03. 2014 ob  21: 34
Ne razumem, kako ste vi Izolani z vsem nezadovoljni. Pri nas Marina Portorož plačuje točno polovico koncesnine kot jo bo Italijan plačeval v Izoli. Vsaka čast, da ste vsaj to dosegli, ker bo zdaj končno rešena zadeva in bo po poteku koncesije marina ostala občini, pri nas pa z takimi lastniki kot je Petan nikoli ne vemo kaj bo jutri, ker ga tako in tako ščiti naša vladna koalicija. Sicer pa kolikor sem vsa ta leta spremljal ta spor mi je postalo jasno, da je Italijan vse zgradil in naredil in da mu je nekdo na občini v tistih časih nekaj garantiral, da bo lahko delal normalno, vendar pri nas seveda to ne velja, je normalno, da je želel imeti v zameno nekaj, naprimer neko koncesijo za določena leta brezplačno, da povrne vložek ali karkoli, zato je tudi občini predal valobran v lastništvo, vendar očitno so ga hoteli nekateri ljudje na občini, ki že leta krojijo politiko v naši Karantaniji, nategniti, a se Italijan ni pustil, zato je to toliko trajalo. Vse eno pa je marina delovala dobro in je tudi zelo urejena, kar pomeni, da so delavci marine skrbeli vsa ta leto za marino, kljub negotovi prihodnosti za kar jim je potrebno čestitati. Spodaj je nekdo napisal, da je to nateg in bi morala koncesija biti 500,000,00. Mislim, človek božji, najprej poglej bilanco firme in potem govori bedarije, ker bi s to cifro šla firma hitro v stečaj. Še 250,000,00 je kar ena cifra in je za družbo verjetno kar velik zalogaj, nekateri tu spodaj pa bi očitno radi, da gre prav vse v maloro. Res smo zabredli s škodoželjnostjo v tej naši Karantaniji. Upam, da bo marina ob mojih sprehodih še naprej tako urejena, ker nisem edini ki mu je sprehod čez marino do Sansimona in še naprej ,všeč . Pa srečno Izolani in Izoli.
@artemijo |  10 .03. 2014 ob  21: 27
ja ja - haha. in strelovod vam je pindolič!
artemijo |  10 .03. 2014 ob  20: 45
-2
Dijo buh!! maj neste kuntenti!!! da bi vam šajeta hitla u mudante!!!
Merjo |  10 .03. 2014 ob  20: 38
Nov nateg občanov, z izvrstno manipulacijo. Samo počakajmo še na naslovko cerinke v Pristranskih, z vsemi ustreznimi hvalospevi. Gre za milijonsko oškodovanje občine Izola, ki se je začelo, poslušajte dobro, že z mandati Brede Pećan kot županje. In vse to je večinoma zastaralo. Prav ona je bila kriva, da se koncesijska razmerja niso uredila ob začetku delovanja Marine. Dejansko se občina na podlagi izračunov mediokritet Skoka, Kolenca in ostalih neizobraženih mojstrov, osramotila in ponižala. Sploh pa bi se vprašal, kako se lahko hvalijo z uspehi o mediaciji, ko pa je seja občinskega sveta razpisana za četrtek!!! Pozivam policijsko upravo, da budno spremlja transakcije na računih občinskih svetnikov in drugih funkcionarjev občine! Tukaj nekaj smrdi in preventiva na bo odveč. Zadeva je že zaradi prisotnosti Skoka zelo, zelo sumljiva.
Mediokrati, komunisti in pisuni |  10 .03. 2014 ob  13: 40
Mediacija uspela?! Koncesijska dajatev je bila začrtana na 500.000 evrov, sedaj pa je že dobljeno zadevo občina zmanjšala Galassiju na 250.000 evrov! To pomeni letno polovični znesek. Koncesija dejansko ni bila plačana od leta 95' . Za primerjavo proračun vseh izolskih športnih društev znaša okoli pol milijona evrov. Sploh pa koncesijske dajatve so izterljive le za 3 leta nazaj. Dejansko je proračun Izole bil znova oškodovan. Akterji pa vedno isti. Vi temu pravite uspeh? Pa vi veste o čem pišete? Prej se mi zdi oškodovanje občine za cca 16 milijonov evrov, tako čez palec.