MEDICINSKA SESTRA IZ PEKLA: Umorila sedem in poskušala umoriti še šest novorojenčkov (FOTO, VIDEO)

Kronika

Britansko medicinsko sestro Lucy Letby je sodišče v Manchestru danes spoznalo za krivo umora sedmih novorojenčkov in poskusa umora še šestih drugih na oddelku za neonatologijo. Bolnim ali prezgodaj rojenim novorojenčkom je med drugim vbrizgavala zrak, jih prekomerno hranila z mlekom in jih zastrupljala z inzulinom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lucy Letby je porota spoznala za krivo sedmih umorov in šestih poskusov umorov. Foto: Chesire Police Department

Ob tem se porota še ni odločila v šestih drugih točkah obtožnice, ki Letby bremenijo poskusa umora še štirih drugih dojenčkov, medtem ko je bila ene obtožbe o poskusu umora oproščena, poroča britanski BBC.

Med junijem 2015 in julijem 2016 se je na neonatalnem oddelku bolnišnice v Chestru znatno povečalo število novorojenčkov, ki so utrpeli hude in nepričakovane kolapse. Vsakič, ko je do njih prišlo, je bila Letby, ki obtožbe zanika, edina v službi.

Zdaj 33-letno medicinsko sestro so po vrsti smrti trikrat aretirali, nazadnje leta 2020, ko so jo tudi obtožili. Tožilstvo jo je označilo za preračunljivo žensko, ki je izkoristila ranljivost nedonošenčkov, da bi prikrila svoja dejanja, pri čemer je uporabljala metode, ki "niso pustile veliko sledi".

Detective Chief Inspector Nicola Evans at Manchester Crown Court

Detective Chief Inspector Nicola Evans has just given her initial comments on the steps of Manchester Crown Court following Lucy Letby’s guilty verdicts in relation to 7 counts of murder and 7 counts of attempted murder of newborn babies.

Objavil/a Cheshire Police dne Petek, 18. avgust 2023

"V njenih rokah so nedolžne snovi, kot so zrak, mleko, tekočine - ali zdravila, kot je inzulin, postale smrtonosne. Svoje znanje je izkrivila in uporabila svoje veščine, da bi povzročila poškodbe, žalost in smrt," je dejal tožilec Pascale Jones.

Med preiskavo njenega doma je policija našla bolnišnično dokumentacijo in več zapisov. "Zlobna sem, to sem naredila," naj bi pisalo na enem od njih. "Ne zaslužim si živeti. Namenoma sem jih ubila, ker nisem dovolj dobra, da bi skrbela zanje," pa na drugem. Prvi zapis je poskušala Letby kasneje pojasniti z besedami, da ga je napisala po tem, ko so jo po smrti trojčkov na oddelku premestili na pisarniške dolžnosti.

Kot je dejala, se je zaradi tega počutila kot da je "nekaj naredila narobe". Ob tem je namignila, da naj bi nadrejeni krivdo pripisali njej ter tako prikrili napake bolnišnice.

Britanski minister za zdravje Steve Barclay je danes sporočil, da je vlada v Londonu odredila neodvisno preiskavo okoliščin zločinov, ki jih je storila Letby. Po njegovih besedah bo ta pomagala staršem in svojcem žrtev dobiti odgovore, ki jih potrebujejo. Pomagala bo tudi razjasniti, kdaj in kako standardi varnosti pacientov niso bili izpolnjeni ter kako so bili obravnavani takrat izraženi pomisleki v zvezi s tem.

Primer Lucy Letby je na Otoku obudil spomine na dva zloglasna britanska morilca, zdravnika Harolda Shipmana in medicinsko sestro Beverly Allitt. Prvi je bil spoznan za krivega umora 15 pacientov, kasnejša preiskava pa je pokazala, da je med letoma 1971 in 1998 z morfijem ubil okoli 250 ljudi.

Allitt pa je bila leta 1993 zaradi umora štirih otrok, za katere je skrbela, poskusa umora treh drugih ter drugih kaznivih dejanj obsojena na dosmrtni zapor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  18 .08. 2023 ob  20: 49
škoda da so ukinili smrtno kazen...z veseljem bi ji z vilico ven potegnila oba zrkla
hribi |  18 .08. 2023 ob  19: 43
Ali bi bilo smiselno imeti v zakonu tudi smrtno kazen?