MEDNARODNO KAZENSKO SODIŠČE IZDALO NALOG ZA PRIJETJE PUTINA: Rusija ni članica, kako bodo to izpeljali?

Svet

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi domnevnih vojnih zločinov. Sumijo ga odgovornosti za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij, so danes sporočili iz sodišča v Haagu. Rusija sicer ni članica ICC, zato ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog.

Sodišče je sporočilo tudi, da je zaradi podobnih obtožb izdalo nalog tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. V izjavi je zapisalo, da sta osumljena vojnega zločina nezakonite deportacije otrok iz Ukrajine v Rusijo. Pojasnilo je, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je predsednik Putin individualno kazensko odgovoren za te deportacije, ki naj bi se dogajale, odkar je februarja lani začel obsežno invazijo na Ukrajino.

V Kijevu so izdajo naloga za aretacijo Putina pozdravili in jo označili za zgodovinsko. Po besedah ukrajinskega generalnega tožilca Andrija Kostina je svet "prejel signal, da je ruski režim zločinski in da bodo njegovo vodstvo in privrženci odgovarjali". V objavah na družbenih omrežjih je zapisal še, da gre za "zgodovinsko odločitev za Ukrajino in celoten sistem mednarodnega prava".

Moskva je v odzivu poudarila, da nalog za aretacijo Putina nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izpostavil, da "Rusija skupaj z več drugimi državami ne priznava pristojnosti tega sodišča, zato so vse tovrstne odločitve za Rusijo s pravnega vidika nične in neveljavne".

"Odločitev ICC nima nikakršnega pomena za našo državo, tudi s pravnega vidika," je na Telegramu dejala tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Spomnila je, da Rusija ni pogodbenica rimskega statuta ICC in da zato do sodišča nima nikakršnih obveznosti. Ruski opozicijski aktivisti so na družbenih omrežjih pričakovano pozdravili odločitev sodišča. Leonid Volkov, tesen zaveznik zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega, je nalog za aretacijo Putina označil za "simbolično, a pomembno potezo".

Po ocenah Kijeva je Rusija od začetka invazije na Ukrajino februarja lani v ukrajinska območja pod nadzorom ruskih sil ali v Rusijo deportirala več kot 16.000 ukrajinskih otrok.

Preiskovalna komisija, ki jo je Svet ZN za človekove pravice ustanovil pred letom dni, v poročilu, objavljenem v četrtek, te številke ni mogla potrditi, izpostavila pa je obstoj kazalcev, da so ruski uradniki nameščali ukrajinske otroke v ustanove in rejniške domove ter jim dali rusko državljanstvo. Prisilne deportacije ukrajinskih otok je opredelila kot vojni zločin.

ICC sicer ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisali rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se zavzema, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem, poziva k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati. Začelo je delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta. Njegovo delovanje je omejeno na ozemlja držav pogodbenic oziroma njihove državljane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  17 .03. 2023 ob  19: 15
13
Hahahaha tudi če bi Rusija bila clanica ji noben nebi in ne more dobesedno NIČ! Nic ne morete Rusiji in to Ameriko in Evropo muči!
kokodek |  17 .03. 2023 ob  18: 09
19
saj niti ZDA niso podpisnice, niti Ukrajina, niti Rusija....vse skupaj je en drek in vojna se nadaljuje, uničuje se ljudi in državo, služijo izdelovalci in prodajalci orožja,ljudje umirajo in trpijo