MEGAJAHTA ŠE VEDNO V TRŽAŠKEM ZALIVU: Ruski oliarh trdi, da ni njen lastnik

Trst

O usodi megajahte, ki je v času uvedbe sankcij proti Rusiji obtičala v Tržaškem zalivu, bo odločalo sodišče Evropske unije v Luksemburgu, ki bo presojalo o tem, ali se lastništvo več kot polmilijarde evrov vredne ladje lahko poveže z ruskim oligarhom Andreyem Melnichenkom. Ta zatrjuje, da ni lastnik jahte: to naj bi bila podjetja, s katerimi ni povezan.

143 metrsko Sailing Yacht A, katere vrednot je ocenjena na 530 milijonov evrov, je Italija administrativno zamrznila pred 21 meseci in s tem preprečila Melinchenku, da z njo razpolaga. Andrey Melnichenko, ki je glede na Forbesovo oceno najbogatejši Rus na svetu – njegovo premoženje ocenjujejo na 27 milijard ameriških dolarjev –, se namreč nahaja na črni listi med tistimi osebami, ki naj bi bili zelo blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Vendar je lastništvo ladje nejasno; o tem že dlje časa poteka sodna bitka, saj ruski oligarh trdi, da jahta ni njegova, ampak v lasti več podjetij oziroma sklada, ki ga upravlja neodvisen lastnik, s katerim naj ne bi imel nobenih odnosov. Ta podjetja so zahtevala odpravo zamrznitve, z argumentom, da so ona lastniki jahte. O zapletenem mehanizmu podjetij in dejanskem lastništvu superjahte se bo zdaj moralo izreči luksemburško sodišče Evropske unije, ki ga je italijansko sodišče zaprosilo za mnenje.

Po pisanju Il Piccola, ki se sklicuje na pravne strokovnjake, bi izid lahko bil za Italijo neugoden: če bo sodišče EU ugotovilo, da se lastništva jahte ne more pripisati Melinchenku in da je torej ukrep zamrznitve nezakonit, bi lastnik lahko zahteval od italijanske države plačilo odškodnine zaradi preprečevanja uporabe jahte in neustreznega vzdrževanja kot tudi znižanja tržne vrednosti. Pojavlja pa se tudi mnenje, da bi lahko tudi Italija zahtevala od lastnika povrnitev stroškov, ki jih je imela za vzdrževanje ladje: ocenjujejo, da je državo superjahta doslej stala med 13 in 15 milijoni evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .12. 2023 ob  16: 55
To je cista kraja!