MILAN GREGORIČ O SVOJI NOVI KNJIGI: "Zapisi so nastajali naključno, brez načrtnega izbiranja osebnosti"

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, v Čitalnici Fulvia Tomizze, je publicist in pisatelj Milan Gregorič pred dnevi premierno predstavil knjigo 'Ljudje mojega časa 2', ki je izšla pri Mladiki v Trstu.

Istrski javni delavec Milan Gregorič je v zadnjih desetletjih s svojo organizacijsko in zlasti publicistično dejavnostjo (15 knjig in več kot 800 različnih besedil) vidno zaznamoval civilnodružbeno dogajanje na Koprskem in tudi širše po Primorski in Sloveniji.

S 45 novimi portreti je nadgradil svojo knjigo 'Ljudje mojega časa' iz leta 2005, kjer je zbral okrog 60 zapisov o zanimivih in ustvarjalnih sodobnikih. Pred nami se tako zvrstijo narodnjaki in čedermaci, partizanski borci, politiki, gospodarstveniki, inovatorji, medicinski strokovnjaki, literarni ustvarjalci, glasbeniki, kulturni delavci in animatorji, likovni ustvarjalci, pravniki, časnikarji in publicisti, okoljevarstveniki, krvodajalci, športni organizatorji, a tudi liki izstopajočih preprostih ljudi in mladih.

Na krstni predstavitvi knjige 'Ljudje mojega časa 2' je Milan zaupal: "Tako kot v prvi knjigi so zapisi nastajali naključno, brez načrtnega izbiranja osebnosti. Pri tem ni odločala pomembnost portretirancev, ampak naključna srečanja z njimi ob skupnem delovanju. Na žalost obe knjigi, ki sem ju izdal pod naslovom 'Ljudje mojega časa', ne zajemata vseh zanimivih likov. Si pa želim, da bi imel čas in moč urediti tudi te portrete, saj name že potrpežljivo čakajo na moji mizi."

Ob predstavitvi knjige je navzoče pozdravil predstavnik založbe Ivo Jevnikar, za solze sreče v očeh obiskovalcev in avtorja pa je poskrbela kar vnukinja slednjega Jasna Jug. S posebnim žarom je prebirala odlomke, ki pričajo o okolju izbranih likov in problemih, s katerimi so se spopadali. Ob prebiranju knjige 'Ljudje mojega časa 2' smo tako priča nesistematični, a zelo bogati mozaični podobi našega in še malo starejšega časa.