MILORAD DODIK O MEDIJSKI 'SATANIZACIJI' POLITIČNIH NASPROTNIKOV: "Obveščevalna služba BiH prisluškuje medijem v regiji"

Svet

Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik trdi, da obveščevalno-varnostna agencija BiH (OSA) prisluškuje medijem v BiH in regiji. Kot poudarja, je OSA pod neposrednim vplivom bošnjaških političnih struktur na čelu s predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirjem Izetbegovićem.


Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik

Po Dodikovih navedbah naj bi o odločitvi o prisluškovanju medijem obstajal dokument iz aprila letos. Z njim naj bi odredili prisluškovanje in vpliv na medije, z namenom "medijske satanizacije" političnih nasprotnikov, je poročal sarajevski časnik Dnevni avaz na svoji spletni strani. Polega Dnevnega avaza iz BiH naj bi bilo na seznamu še devet medijev, med njimi tudi časniki iz Hrvaške in Srbije, kot so Večernji list, Nacional, Večernje novosti, Kurir in Informer.

Dodik je v ponedeljek na novinarski konferenci v vzhodnem Sarajevu poudaril, da OSA med drugim namerava med novinarji izbrati sodelavce, ki bodo poročali, kot jim bo naloženo, ali pa v medijih zaposliti svoje ljudi. OSA naj bi načrtovala inkriminacijo političnih nasprotnikov v BiH, da bi potem tožilstvo proti njim sprožilo preiskave.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

Prisluškovanje medijem iz Republike srbske naj bi bil namenjen diskreditiranju Dodika, hrvaških medijev pa diskreditiranju predsednika HDZ BiH Dragana Čovića. Srbske medije naj bi nadzirali zaradi poskusa diskreditiranja srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki podpira Dodika, je poročal portal infosrpska.ba. Med drugim, naj bi OSA za svoje potrebe angažirala sarajevske medije, predvsem portal zurnal.info.

Kot dodaja, so hrvaški mediji pod nadzorom tudi zaradi spopada med OSA in hrvaško varnostno-obveščevalno agencijo (SOA), ki je zanikala obtožbe OSA, da je poskusila za svoje posle pridobiti islamiste v BiH. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v sredo novinarjem v Zagrebu odgovorila, da "ni nenavadno, da bi obveščevalne službe prisluškovale tujim državljanom, ker to področje ni najbolje zakonsko urejeno". Dodala je, da mora vsaka država za prisluškovanje svojim državljanom pridobiti sodno odredbo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Izrazila je začudenje, da bi Dodik kot predsedujoči predsedstvu BiH objavil takšne informacije, ter napovedala, da se bo o Dodikovih izjavah pogovorila s šefom SOA Danielom Markićem. V začetku aprila je izbruhnila tudi afera o domnevnem poskusu vpliva Hrvaške na slovenske medije, da ne bi razkrili vloge SOA pri prisluškovanju slovenskim akterjem v arbitražnem postopku.

V Zagrebu so takrat ostro zavrnili navedbe slovenskih medijev, da se je prvi mož avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, sicer frančiškanski duhovnik Ivan Tolj predstavil kot posrednik hrvaške vlade pri poskusu, da bi v slovenskih medijih preprečil objavo zgodbe o vpletenosti SOA v prisluškovanje slovenskim uradnikom v procesu arbitraže.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija