MINISTRI V PORTOROŽU: V okviru zasedanja bo predvidoma sprejeta tudi portoroška deklaracija, kaj prinaša? (FOTO)

Piran

Na konferenci držav pogodbenic barcelonske konvencije, imenovanem tudi COP23, se bo danes odvilo tako imenovano ministrsko zasedanje, ki velja za osrednji dogodek konference. V okviru zasedanja bo predvidoma sprejeta tudi portoroška deklaracija, s katero se bodo države med drugim zavezale ukrepom za hitrejši trajnostni razvoj Sredozemlja.

Kot je ob začetku zasedanja v torek dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper, se bodo pogodbenico s sprejemom deklaracije zavezale tudi investicijam v vodno, podnebno, prehransko in energetsko bolj varno prihodnost. "Prepričani smo, da bodo ministri držav članic konvencije naredili vse, da se odločitve, zapisane v deklaracijo, prelijejo v konkretna dejanja. Eden od načinov, da to zagotovimo, je tudi ta, da je v proces priprave vključena strokovna javnost," je dejala.

✅ Slovenija je prevzela predsedovanje Barcelonski konvenciji ???? ▶️ Okoli štiristo predstavnikov sredozemskih držav se je...

Posted by Ministrstvo za naravne vire in prostor on Utorak, 5. decembar 2023.

Slovenija, ki gosti tokratno zasedanje in prevzema dveletno predsedovanje konvenciji, prehod k dejanjem oz. doseganju trajnostnega razvoja Sredozemlja poudarja tudi z izbranim sloganom Zeleni prehod v Sredozemlju: od odločitev k dejanjem.

Na današnjem ministrskem zasedanju bo zbrane med drugim nagovoril predsednik vlade Robert Golob. Poleg njega bosta nastopili tudi namestnica izvršne direktorice Programa ZN za okolje (UNEP) Elizabeth Maruma Mrema in ministrica za infrastrukturo v funkciji ministrice za naravne vire in prostor Alenka Bratušek.

V nadaljevanju dneva bodo o zelenem prehodu v Sredozemlju razpravljali tudi na panelu, temu pa bosta sledili podelitev istanbulske nagrade okolju prijazno mesto (Istanbul Environment Friendly City) in sprejem portoroške deklaracije. Zaključni dan zasedanja držav pogodbenic barcelonske konvencije bo v petek.

V Portorožu se je v zadnjih dneh zbralo okoli štiristo predstavnikov sredozemskih držav, med njimi več kot polovica visokih predstavnikov 21 držav Sredozemlja. Na dogodku sodelujejo tudi predstavniki strokovno-znanstvenih institucij, nevladnih organizacij in predstavniki mladih. Poleg zasedanja pogodbenic in ministrskega zasedanja so na sporedu tudi stranski dogodki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija