MINISTRICA ZA ŠOLSTVO ODSTOPILA ZARADI PREPISOVANJA: Da je goljufala, je odkril študent

Svet

Sandra Borch, norveška ministrica za raziskave in visoko šolstvo, je pretekli teden odstopila, potem ko je 27-letni študent iz Osla, Kristoffer Rytterager, odkril, da so bili deli njene magistrske naloge, vključno s tipkarskimi napakami, prepisani od drugega avtorja.

Sandra Borch

Rytteragerja je še posebej zmotilo dejstvo, da je ministrica Borchova pri kaznovanju akademskih kršitev veljala za neizprosno in, kot se je izkazalo, tudi krivično. Več študentov se je namreč borilo s primeri 'samoplagiatorstva', vendar so jih nižja sodišča oprostila, ministrica pa jih je privedla pred vrhovno sodišče. "Študente so zaradi samoplagiatorstva izključevali. Bil sem jezen in pomislil sem, da bi bilo morda dobro preveriti ministričino delo," je povedal Rytterager.

Po pregledu njene magistrske naloge je Rytterager ugotovil, da gre za neskladje v citatih, kar je nato delil na omrežju X, od koder je prišlo do medijskega poročanja.

Borchova je odstopila še isti dan in priznala napako. "Ko sem pred približno 10 leti pisala magistrsko nalogo, sem naredila veliko napako. Povzela sem besedilo nekoga drugega in pri tem nisem navedla vira," je priznala v pogovoru za norveško tiskovno agencijo NTB.

Po tem razkritju so začeli preverjati tudi akademsko zgodovino drugih politikov, med drugim ministrice za zdravje Ingvilde Kjerkol. Več časopisov je odkrilo nedoslednosti pri njenem delu, a je Kjerkolova za podobnosti krivila 'napake pri urejanju'. Premier Jonas Gahr Støre je sprejel odstop ministrice Borchove, izrazil, da njena dejanja niso združljiva z zaupanjem, ki se ga pričakuje od ministrice za raziskave in visoko šolstvo, in izpostavil, da morajo akademske kršitve presojati univerze, ne politiki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija