MLADI ZA STANOVANJA: "Ne dovolite, da postanemo generacija brez doma"

Koper

V referendumsko kampanjo se je prejšnji teden vključila tudi skupina koprskih dijakinj in dijakov, ki so se organizirali v Civilno iniciativo MladiZAstanovanja. Poudarjajo, da nastopajo samostojno, njihov najpomembnejši cilj pa je odpreti širšo razpravo o problemu stanovanjske stiske v Kopru, ki je po njihovem mnenju postala nevzdržna in ogroža njihovo prihodnost.

"Cene nepremičnin že dolgo niso več normalne in še rastejo in nihče izmed nas mladih ne more več računati na to, da si bo lahko dom ustvaril v Kopru. Mladi se množično odseljujejo v sosednje občine in države in tako, kot kaže sedaj, se tudi mi po končanem študiju ne bomo mogli vrniti v Koper," ocenjujejo.

Odločili so se, da bodo na referendumu glasovali za odlok o Urbanem središču Barka, ker "pomanjkanja stanovanj ne moremo reševati s preprečevanjem gradnje novih. Stanje, ko povpraševanje skokovito narašča, ponudba pa se omejuje, je pripeljalo do ogabnega navijanja cen in to je treba nujno takoj ustaviti!"

Mladi smo ZA stanovanja

Če ste tudi vi siti zgodbe o koprskem fakeparku in soglašate z našim sporočilom, ga lahko okrepite s komentarji, všečki in delitvami, zelo pa vam bomo hvaležni tudi za vsak prispevek na transakcijski račun: SI56 6100 0002 6422 662. #zaBarko #fakepark #ZAstanovanja #MladiMOK

Posted by Mladi ZA stanovanja on Friday, October 1, 2021

Zavedajo se, da pri obstoječih cenah nobeno novo stanovanje mladim ne bo dostopno in vidijo reševanje stanovanjske stiske v Kopru predvsem v neprofitni gradnji in stanovanjskih kooperativah. Menijo pa, da se bodo v novozgrajena stanovanja preselile tudi nekatere koprske družine, ki sedaj imajo denar za nova večja stanovanja, jih pa ne morejo kupiti, ker jih na trgu ni. "Njihova stara, manjša in cenejša stanovanja bi tako lahko postala dostopna tudi mladim," upajo.

Obžalujejo, da je večji del referendumske razprave o stanovanjih ugrabil strah. Strah pred bogataši, strah pred vikendaši, strah pred spremembami … "Stanovanjske stiske mladih v Kopru ne bo rešil strah, ampak pogum. Verjamemo, da ga bodo Koprčanke in Koprčani zbrali dovolj za podporo odloku in da bomo lahko kmalu prišli do novih stanovanj."

Referendum v treh stavkih :) #ZAstanovanja #ZaBarko #MladiMOK #fakepark #referendum

Posted by Mladi ZA stanovanja on Friday, October 8, 2021

V svojem nastopu še pozivajo vse politične opcije, naj med svoje prednostne naloge uvrstijo konkretne in učinkovite predloge reševanja stanovanjskih stisk mladih. "Še eno leto je do volitev in imate še čas, da dobro razmislite o tem, kako nas boste prepričali. Z nakladanjem o tem, kako boste sadili rožice na tuji zemlji in zidali stolpnice v oblakih, zagotovo ne," so odločni.

PR - Vsebino omogoča Civilna iniciativa Mladi ZA stanovanja