"MLEKO" TRANSŽENSK ENAKO DOBRO KOT MATERINO? Tako trdi angleška zdravstvena agencija

Svet

Zdravstvna fondacija University of Sussex Hospitals NHS Trust (USHT), ki vodi številne bolnišnice v Veliki Britaniji in deluje znotraj angleške Nacionalne zdravstvene službe, trdi da je z zdravili ustvarjeno "transžensko mleko" prav tako zdravo za dojenčke kot materino mleko. Vrstijo se odzivi; mnogi menijo, da s hormoni napolnjen izloček transženske niti slučajno ne more biti hrana za otroka. 

Z zdravili ustvarjeno mleko "transžensk", ki so biološki moški, naj bi bilo prav tako zdravo za dojenčke kot materino mleko biološke ženske, so zapisali v nedavnem razkritem pismu zdravstveni uradniki NHS Trust bolnišnice Univerze v Sussexu (USHT) Nacionalne zdravstvene službe Združenega kraljestva. Po poročanju časnika The Telegraph so v pismu trdili, da obstajajo jasni dokazi, da je človeško mleko idealna hrana za dojenčke, pri čemer pa se to v pismu nanaša na izloček, ki ga povzročajo zdravila za biološke moške, ki so spremenili spol, oziroma transženske.

Zdravstveni direktor je tako zapisal: "Dokazi, ki so na voljo, kažejo, da je mleko primerljivo s tistim, proizvedenim po rojstvu otroka." Bolnišnica se sklicuje med drugim tudi na študijo iz leta 2022, ki je pokazala, da so bile "koncentracije testosterona v mleku" pod enim odstotkom "brez opaznih stranskih učinkov" pri dojenčkih. Študija je trajala pet mesecev in dolgoročnih podatkov ni bilo.

Kot je znano, se dojenje zgodi naravno po rojstvu otroka, ko se aktivira hormon prolaktin, ki stimulira nastanek materinega mleka. Da bi oseba, ki se je rodila kot moški, lahko dojila, mora razviti žleze, ki proizvajajo mleko, z jemanjem hormona progestina. Za laktacijo je potrebno zdravilo, kot je domperidon, ki se pogosto predpisuje ženskam, ki težko dojijo, in pomaga spodbuditi proizvodnjo prolaktina – ločenega hormona, ki telesu sporoča, naj proizvaja mleko

Trditve o "transženskem mleku", povzročenem z zdravili, so sprožile številne odzive. Mnogi so prepričani, da hormonsko napolnjeno mleko transženske niti slučajno ne more biti tako dobro za otroka kot pravo, in da bi moral biti direktor agencije zaradi takšnih trditev odpuščen.

Lottie Moore, vodja oddelka za biološke zadeve pri think tanku Policy Exchange, ki je odkrila omenjeno pismo, je zapisala: "To pismo je neuravnoteženo in naivno v trditvi, da lahko izločki, ki jih proizvaja moški s hormoni, hranijo dojenčka tako kot lahko materino mleko. Dobrobit otroka mora vedno imeti prednost pred politiko identitete in spornimi sistemi prepričanj, ki ne temeljijo na dokazih. NZS se ne bi smela spuščati v te neumnosti. To ogroža pravice žensk in zaščito otrok."

Maya Forstater, direktorica skupine za kampanjo Sex Matters, je dejala: "Da izvršni direktor in zdravstveni direktor sklada NHS daje prednost trans identitetam pred tem, kar je najboljše za matere in njihove otroke, je zelo moteče." Milli Hill, borka za pravice žensk pri porodu, je za Telegraph povedala: "Moški ne morejo dojiti, ne glede na to, kako se identificirajo ali opisujejo." Igralec Matthew Marsden pa meni, da si "zaslužimo asteroid". 

University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust pa kljub odzivom vztraja pri svojih priporočilih: "Stojimo za dejstvi iz pisma in navedenimi dokazi, ki jih podpirajo."

V zadnjih letih so nekateri strokovnjaki v medicinski skupnosti poskušali spremeniti določene besede in uvesti izraze, za katere menijo, da so bolj "vključujoči" do transspolne skupnosti. Februarja 2021 je bil prav NHS Trust ena prvih zdravstvenih agencij, ki je uvedla "jezikovno politiko, ki vključuje spol" za neonatalne storitve. Zdravstvenim delavcem so svetovali, naj namesto izraza "materino mleko" uporabljajo besedno zvezo "človeško mleko" ali "prsno mleko". Namesto "matere" je agencija navedla, da je treba uporabljati izraz "porodni starši". Nekateri zdravniki pa so si prizadevali za prehod iz tradicionalnega izraza "dojenje", ki izjaja iz besede dojka (ang. breast; breastfeeding), na "prsnjenje", ki izhaja iz bolj nevtralne besede prsa (chest oziroma chestfeeding).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  19 .02. 2024 ob  18: 25
11
Ma vai in mona. In Zemlja je ploščata.