MNOŽIČNA PROMETNA NESREČA ZAPRLA PREDOR MARKOVEC: Na srečo je šlo le za vajo (FOTO)

Koper

V predoru Markovec je sinoči potekala terenska vaja celovitega preverjanja sil za zaščito in reševanje s predpostavko, da se je v predoru zgodila prometna nesreča z naletom več vozil. 

Scenarij vaje je predvideval, da je DARS v predoru Markovec 25. marca ob 22. uri izvajal vzdrževalna dela na voznem pasu, ko je na prehitevalnem pasu prišlo do trčenja več vozil in posledično večjega števila ponesrečencev.

Motnjo v predoru je zaznal nadzorni center DARS-a, od koder so poklicali na številko 112. Operater v Darsovem nadzornem centru je s pomočjo njihovih kamer lahko operaterju na klicni številki 112 podal točne informacije o dogodku. Slednje je za potek intervencije izjemno pomembno.

Ob aktivaciji reševalnih enot so na intervencijo prvi izvozili gasilci, s standardno formacijo vozil. Za njimi so na intervencijo odhiteli reševalci nujne medicinske pomoči, ki so v predor vstopili šele, ko je bila zagotovljena varnost, za kar so kot prvi na kraju nesreče poskrbeli gasilci.

Sledilo je izvajanje primarne triaže s strani nujne medicinske pomoči, ki je ocenila poškodbe in zdravstveno stanje poškodovanih. Policija je zagotavljala pomoč pri zavarovanju kraja nesreče, civilna zaščita pa je preko svojega štaba nudila pomoč pri vodenju intervencije.

Na vaji se je preverjala enotnost delovanja vodstva intervencije, izvajanje zdravstvene oskrbe poškodovanih oseb ter uporaba aplikacije za spremljanje stanja, števila ponesrečencev in števila reševalcev posameznih reševalnih enot. Sodelovali so gasilci, izpostava URSZR Koper in Regijskega centra za obveščanje, pripadniki civilne zaščite, policija, nujna medicinska pomoč, DARS in markiranti. Skupno je bilo v vajo vključenih približno 140 ljudi.

Predor je bil v času trajanja vaje med 22.00 in 5.00 uro zjutraj zaprt, obvoz je bil urejen čez Markovec. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija