MOK TOKRAT PREJELA 152 PREDLOGOV: To so projekti, ki si jih želijo Koprčanke in Koprčani

Koper

Postavitev stojal in garaž za kolesa v centru mesta, ureditev zunanjega fitnesa, kolo parka in parka sprostitve, namestitev gugalnic za odrasle, sajenje mikro gozdičkov in kino pod zvezdnim nebom so le nekateri od 152 prispelih projektnih predlogov občank in občanov, ki naj jih Mestna občina Koper uresniči v okviru participativnega proračuna za leti 2025 in 2026.

V četrtek, 23. maja, ob polnoči se je iztekel rok za oddajo projektnih predlogov za participativni del proračuna za leti 2025 in 2026. MOK je občanke in občane v proces odločanja o razporejanju dela proračunskega denarja vključila že četrtič, saj se je izkazalo, da participativni proračun pomembno izboljšuje učinkovitost porabe skupnih sredstev in kakovost življenja v skupnosti. Z zbiranjem projektnih predlogov je začela 18. aprila, do konca roka pa jih je prejela 152.

Občanke in občani so znova predlagali številne projekte za aktivnejše preživljanje prostega časa v svojem okolju. V Semedeli in Bertokih si želijo zunanji fitnes, v Gračišču in Dekanih kolesarski poligon, v več krajevnih skupnostih bi obnovili športna in otroška igrišča ter kolesarske poti, v Gabrovici pri Črnem Kalu pa bi radi na obstoječi balinarski stezi igrali curling na umetnem letu.

Tudi tokrat so občanke in občani izrazili skrb za okolje, saj je med predlogi tudi več takšnih, ki bi v Kopru radi uredili zelene oaze. Občanke in občani tako predlagajo sajenje mikro gozdičkov in evkaliptusovih dreves za hitro rastočo senco, pa tudi deljenje brezplačnih sadik dreves in grmovnic v izbranih drevesnicah.

Med oddanimi projektnimi predlogi so tudi pobude za postavitev stojal in garaž za kolesa, sanacije javnih poti, ureditev panoramske terase s pogledom na Koprski zaliv in čutno-raziskovalne igralnice na prostem.

Komisija za participativni proračun, ki jo je imenoval župan, bo prispele predloge pregledala in jih uvrstila na glasovanje, ki bo potekalo med 17. in 23. junijem 2024. Glasoval bo lahko vsak občan, star najmanj 15 let. Glasovanje na spletnem mestu Predlagam – odločam/Propongo – decido bo omogočeno le registriranim uporabnikom z uporabo digitalnega certifikata. Občani bodo lahko glasovali tudi osebno na sedežih krajevnih skupnosti in na mobilnih glasovalnih enotah, kjer bo odgovorna oseba preverila identiteto občana ter v njegovem imenu izvedla glasovanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  29 .05. 2024 ob  08: 08
Mati bozja je tisti del ob cesti poun smeti.
Kaj vcasih je bla navada kupit nov television in starega vrct dol v dolino skozi saubo od auta da noben ne vidi?
Ko je nonic se namenu kupit nov spargert je starega vzel na traktor in ajde da vidimo do kje se bo skotaliu...:-)
Sej vcasih je bla taka navada zgleda povsod po istri
Imperio  |  27 .05. 2024 ob  18: 43
Cesta Šmarje do Pomjana?
Kdaj bo na seznamu g. Župan?