MOK V SOUPORABO ELEKTRIČNIH VOZIL: Ponudnika bodo iskali z javnim razpisom

Koper

Čeprav je Slovenija že pred leti začela s projektom souporabe električnih vozil v javni upravi, s čimer se je želelo izkušnjo deljenja vozil popularizirati in predstaviti na zahodu že uveljavljeno navado deljenja vozil, t. i. Car Sharing, ta pobuda na Obali ni zaživela. A zdi se, da se mestna uprava vendarle pripravlja na nov korak v prenovi svojega voznega parka in njegovi zeleni posodobitvi. Ponudnika bodo iskali z javnim razpisom, podrobnosti pa za zdaj še ne razkrivajo.

Souporaba električnih vozil ni sicer nič novega, a vendar bi za Mestno občino Koper (MOK) pomenila veliko novost. Gre za možnost kratkotrajnega najema električnega vozila s pomočjo aplikacije, s katero se lahko vozilo na enostaven način rezervira ter določi kraj in uro njegovega prevzema in vrnitve.

Prvi poskus, da bi v MOK izvedli projekt souporabe električnih vozil leta 2019 ni bi uspešen. Občina je bila resda "partner iniciativne skupine strateško razvojnega inovacijskega partnerstva na področju Mobilnosti SRIP ACS+ in projekta Edison (Eco Driving Innovative SOlutions and Networking)", a projekt ni bil izveden. Koper je tedaj pridobil nova polnilna mesta za električna vozila, ne pa tudi predvidenih devetih električnih vozil, ki bi bili po načelu souporabe oziroma t. i. car sharinga na voljo zaposlenim v javni upravi in v naslednji fazi tudi občanom. "V okviru projekta MOK ni pridobila nobenega vozila. Takratne napovedi se niso uresničile, projekt EDISON ni bil odobren," navajajo v MOK.

Vendar se stvari premikajo. Kot smo izvedeli, se zdaj pripravlja nov projekt souporabe vozil, "namenjenih javni upravi in vsem javnim zavodom ter ostalim javnim institucijam, ki delujejo v MOK", kasneje bi poslovni model razširili tudi na souporabo vozil za občane.

"Naša želja je, da bi se zmanjšalo število in uporaba lastniških avtomobilov, kar je nedvomno poleg javnega potniškega prometa eden izmed najučinkovitejših ukrepov na področju zmanjševanja prometa v mestu," so nam pojasnili v kabinetu župana.

Podrobnosti za zdaj še ne razkrivajo. "Smo šele v začetni fazi popisa vozil v uporabi MOK in javnih zavodov. Popis bo osnova za izdelavo ocene potencialnih ugodnosti, ki bi jih car-sharing prinesel," so odgovorili na naše vprašanje, za kakšna vozila gre in kolikšna je vrednost investicije.

Končnega ponudnika bodo iskali z javnim razpisom"Razgovori bodo potekali tudi z večjimi ponudniki s ciljem iskanja poslovne rešitve, ki bi bila najbolj primerna za izražene potrebe, a hkrati dovolj konkurenčna, da bo dolgoročno ponudila storitev tudi za občane in turiste," so še zagotovili v kabinetu župana Aleša Bržana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  02 .08. 2023 ob  13: 10
da bi se zmanjšalo število in uporaba lastniških avtomobilov - Nisem med temi

car-sharing - Ne, hvala.
kokodek |  02 .08. 2023 ob  10: 50
13
najprej bi moral biti na vrsti javni prevoz, odlično bi bilo z električnimi avtobuski, ki bi na vsako uro povezovali vasi z mestom !!!!!