PREOBRAT ZA MIRELO ČAVAJDA: Hrvaška zavarovalnica bo vendarle plačala prekinitev nosečnosti v Sloveniji

Svet

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) bo Mireli Čavajda, ki želi zaradi velikega tumorja na možganih ploda prekiniti nosečnost, pokril stroške posega v Sloveniji, so danes po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz zavoda.

Časnik Jutarnji list je pred tem namreč poročal, da še ni gotovo, ali bo HZZO pokril stroške prekinitve nosečnosti, češ da od hrvaških klinik niso dobili mnenja, v katerem bi nedvoumno zapisali, da zahtevanega posega ne morejo opraviti na Hrvaškem, ker za to nimajo ustreznega kadra.

"HZZO je nosečnici Mireli Čavajda odobril kritje stroškov medicinskega posega v ginekološki kliniki UKC Ljubljana," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da bodo bivanje nosečnice v Ljubljani krili iz sredstev za zdravstveno zavarovanje. Stroški za poseg naj bi v Sloveniji znašali okoli 5000 evrov.

Čavajda je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet. Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse štiri klinike, na katere se je obrnila. Na koncu ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so ji zagrebške klinike ponudile zgolj inducirani porod, ne pa prekinitve nosečnosti, ter jo napotile v Slovenijo.

Za HZZO dopis bolnišnic pomeni, da je zavrnila zdravstveno storitev na Hrvaškem, zato se je postavilo vprašanje, ali ima zavod sploh zakonsko podlago, da ji odobri poseg v Sloveniji.

Minuli petek je Čavajda poslala zahtevo na HZZO in poleg zdravniške dokumentacije posredovala tudi dokumentacijo dveh ustanov, klinik KB Sveti Duh in KBC Zagreb.

Prva je v mnenju zapisala, da glede na to, da zahtevanega postopka ne morejo opraviti, predlagajo, da ga opravi v tujini. Druga pa je kot razlog odhoda v tujino navedla feticid in porod. V KBC Zagreb naj bi bil po neuradnih informacijah eden od zdravnikov pripravljen pomagati Čavajdi, a naj bi mu dali navodila, naj tega ne stori.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je sicer v minulih dneh javno zagotavljal, da bo stroške za prekinitev nosečnosti pokril HZZO, "kot pri vseh drugih primerih, ko zdravstveni poseg hrvaški zavarovanci iz upravičenih razlogov opravljajo v tujini".

BONUS VIDEO: Kakšni so načrti ZRS-ja s palačo De Belli?

Odvetnica Čavajde Vanja Jurić je v nedeljo za medije potrdila, da bo njena varovanka prekinitev nosečnosti opravila v Ljubljani, ni pa želela povedati kdaj, češ da je svojo tragedijo že dovolj razgalila javnosti in zdaj potrebuje mir, sistem pa ji iz dneva v dan samo še povečuje travmo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .05. 2022 ob  11: 17
LJUDJE SO ZA GOSPO ZBRALI 30.000€ PROSTOVOLJNIH PRISPEVKOV, ZATO DENAR NI PROBLEM.