Na Kosovu še drugi krog lokalnih volitev

Svet

Na Kosovu bo danes potekal drugi krog lokalnih volitev. Prvi krog je potekal 3. novembra, nove župane pa je takrat dobilo 13 občin, tudi tri na večinsko srbskem severu Kosova. V preostalih 25 bodo volivci danes ponovno šli na volišča.

Prvi krog je sicer minil relativno mirno in si je prislužil pozitivne ocene - z izjemo treh volišč v Kosovski Mitrovici, kjer so volitve zato ponovili.

Kosovski premier Hashim Thaci je pred današnjim glasovanjem izrazil prepričanje, da bo drugi krog minil brez nasilja in bo "izpolnil visoke evropske standarde" ter da se bo z njim začelo tudi novo, boljše življenje tudi za Srbe na severu Kosova.

Kot je spomnil, so to prve volitve od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008, ki potekajo na ozemlju celotne države, saj na prejšnjih kosovski Srbi niso sodelovali.

Volilna udeležba je bila v začetku novembra na celotnem Kosovu med 45- in 50-odstotna, na severu države pa veliko nižja, bližje 20 odstotkom.

Na severu Kosova se bodo srbski kandidati za župana danes spopadli le še na severu Mitrovice, sicer pa bodo bitko bili še v šestih občinah v osrednjem delu in na jugu Kosova.

V Mitrovici se bosta spopadla Krstimir Pantić z liste Srpska, ki ga podpira uradni Beograd in je v prvem krogu prejel največ glasov, ter Oliver Ivanović, nekdanji državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo.

Prvi krog volitev so sicer skazili nasilni izgredi na treh voliščih na severu Mitrovice, na katera so vdrli zamaskirani nasprotniki volitev, uničevali volilni material in pregnali mednarodne opazovalce. Tam so nato volitve 17. novembra ponovili.

Za danes so tako v Mitrovici napovedani strožji varnostni ukrepi, pri katerih bodo moči združili kosovski policisti, policisti misije EU Eulex ter pripadniki Natove misije Kfor.