NA MORJU KMALU VARNI KOT ŠE NIKOLI: Nadzorni center pomorske uprave bo zanesljivo napovedal tudi tramontano

Koper

Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo, in Maurizio Rondoni, predsednik uprave italijanskega podjetja Elman Srl, sta danes podpisala pogodbo za vzpostavitev Centra RS za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju. Ta bo, zaradi sodobnega sistema nadzora, zagotavljal večjo varnost na morju in prispeval k znatnemu znižanju verjetnosti nastanka nesreč in drugih izrednih dogodkov na morju.

Damjan Horvat, Jadran Klinec, Maurizio Rondoni in Pierluigi Fiori (od leve proti desni)

Če bodo zadeve potekale po načrtu, bo center vzpostavljen do konca leta 2020. "In tako bomo še en korak bližje k cilju, in sicer celostnemu pomorskemu nadzoru, ki vključuje tudi okoljski in ribiški vidik," je ob današnjem podpisu pogodbe med pomorsko upravo in izvajalcem dejal v.d. generalnega direktorja Direktorata za letalski in pomorski promet Damjan Horvat. Kot je pojasnil, se s to pogodbo vzpostavljajo trdni temelji za zagotavljanje varnega pomorskega prometa v vodah Republike Slovenije. Splošno znano je namreč, da vzpostavitev takega centra zmanjša nastanek izrednega dogodka tudi za 75 odstotkov, kar pomeni, da se čas med izrednimi dogodki raztegne iz zdajšnjih 20 na 80 let.

"Zelo sem počaščen, da sodelujemo pri tem projektu s tehničnega vidika, ki je pomemben tako na evropskem kot celo svetovnem nivoju. Pričakujem, da bo projekt presegel naša pričakovanja," pa je dejal Maurizio Rondoni, predsednik uprave družbe Elman Srl iz Rima.

Podpis pogodbe za vzpostavitev Centra RS za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju

Slovenija je na področju nadzora prometa 'capljala', zdaj pa je naredila velik korak naprej, je prepričan direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec. "Želimo doseči, da bomo v vsakem trenutku vedeli, kaj se dogaja na vsakem koščku slovenskega morja. Nadzorniki bodo dnevno redno spremljali promet, tako s strojno in programsko opremo kot tudi v živo, kar bo omogočala umeščenost centra ob Luko Koper. Razgled iz novih prostorov je najvišja stopnja varnosti, ki jo nadzorniki lahko zagotavljajo."

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Celotna vrednost projekta znaša 2,6 milijona evrov, od tega je 1,5 milijona prispevala Evropska unija.

Direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec in predsednik uprave družbe Elman Srl Maurizio Rondoni sta vesela pomembnega dosežka.

V okviru projekta bodo posodobili celoten strojni in programski del. Pomorska uprava bo dobila lastni radar (doslej so uporabljali policijske), ki bo poleg osnovnih funkcij detekcije imel še detektor oljnih madežev. Posodobili bodo vse radijske postaje ter s tem pokrili vse sive cone, prav tako bodo posodobili vse postaje, ki služijo za identifikacijo ladje. Pomembna pridobitev tudi za lokalno prebivalstvo so vremenske postaje, s katerimi bodo lažje zaznavali vremenske ujme in plimovanje.

Zaznavali bodo lahko tudi klice v sili, ki se sprožijo po nesreči ali kot zloraba. Sam center bo po besedah Klinca opremljen s sodobnimi konzolami in mizami prilagojenimi uporabniku. Poleg tega bo dodaten center lociran na portoroški fakulteti za promet, v primeru, če bi se glavni center sesul. Imeli pa bodo tudi krizni center, v kolikor bi prišlo do večje nesreče, je pridobitve naštel direktor pomorske uprave.

Pomorska uprava se bo v nove prostore na Kopališkem nabrežju v celoti preselila šele, ko bo tam vzpostavljen omenjeni nadzorni center. Do tedaj bodo na Kopališko nabrežje postopoma selili službe, ki niso vezane na opremo.

Nov poslovni objekt Uprave RS za pomorstvo na Kopališkem nabrežju v Kopru.

Realizacija investicije bo tako omogočila kakovostnejše izvajanje rednega nadzora, boljše odločanje in učinkovitejše nudenje ustrezne podpore ob vplutju oziroma izplutju ladij, hitrejše in učinkovitejše reševanje na morju v primeru nesreč, učinkovitejše izvajanje reda v pristaniščih in na morju, izboljšanje nadzora morja in obale na področju varnosti plovbe in varstva obalnega morja pred onesnaženjem. Ob tem pa še izboljšanje nadzora nad pomorskimi plovnimi potmi in ribolovnimi območji. Po vzpostavitvi centra sledi povezovanje z drugimi organi na nacionalnem nivoju, kasneje pa tudi mednarodno.

Za optimalno delo v centru bi potrebovali še vsaj 11 dodatnih zaposlenih, a kot pojasnjuje Klinec, v projektu žal niso predvidena nova delovna mesta. "Za kadre bo politika morala imeti posluh, če bomo želeli dosegati stopnjo varnosti, ki smo ji jo zadali," je še dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  11 .10. 2019 ob  20: 52
MA daj no. Spet bo nekdo kasiral lepe državne denarce in lepe službe.
SLOmorje je tako veliko, da ena jeklena konstrukcija in valovitke zadostujejo za pokritje celotno morje.
Pa postavijo tudi krožišče za 10 bark.
Se vidi, da bo to javno zasebno partnerstvo.
Bljk......
Ištrijan |  11 .10. 2019 ob  08: 43
@ Jaz | 10 .10. 2019 ob 17: 34

Verjetno so pisali ljubljančani kar po žabarsko......itak živijo v prepričanju, da je vse njihovo
Jaz |  10 .10. 2019 ob  17: 34
10
Če še kdo ni opazil javite pomorski upravi,da se napise Intervencijska POVRŠINA IN NE PORŠINA

L.p