NA 'PROBLEMATIČNIH TOČKAH' KOPRSKI POLICISTI PREVERILI 182 VOZNIKOV: Pijan povzročil nesrečo

Kronika

Policisti so v okviru maratona nadzora psihofizičnega stanja voznikov v noči na nedeljo opravili 2553 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 63 voznikih je preizkus alkoholiziranosti pokazal do 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, pri 29 pa nad 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, so navedli na Generalni policijski upravi.

Policisti so v okviru maratona nadzora psihofizičnega stanja voznikov v noči na nedeljo opravili 2553 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 63 voznikih je preizkus alkoholiziranosti pokazal do 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, pri 29 pa nad 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, so navedli na Generalni policijski upravi.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so dodatno štirim voznikom odredili strokovni pregled, v katerem preverjajo, ali so vozili pod vplivom alkohola. Šestim voznikom pa so odredili strokovni pregled zaradi suma, da so v cestnem prometu vozili motorno vozilo pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov minuli konec tedna, v okviru katerega so policisti v noči na nedeljo postavili 60 nadzornih točk, so izvedli v sklopu preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki se je začela 14. junija in se bo zaključila danes. Namen take oblike poostrenega nadzora je preprečiti neodgovorno udeležbo v prometu in tako poskrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj, so še pojasnili na spletni strani policije.

Gre za prvo od treh letošnjih tovrstnih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Kljub temu, da se odstotek prometnih nesreč po navedbah Agencije za varnost prometa znižuje, je še vedno vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. V letošnjem letu do konca maja sicer beležimo skoraj 13 odstotkov manj prometnih nesreč in 62,5 odstotka manj smrti zaradi alkoholiziranih povzročiteljev kot v enakem obdobju lani.

Alkohol močno vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Alkohol namreč vpliva na delovanje očesne leče, zato se alkoholiziranim voznikom zoži vidno polje, pride pa tudi do zameglitve vida. Pod vplivom alkohola voznik težje zaznava rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo na semaforju, svetlobnih in drugih prometnih znakih.

Koliko voznikov je preverila policija na Obali in kakšne kršitve so ugotovili?

V sobotnem poostrenem nadzoru so policisti PU Koper skupno ustavili in preizkusili 182 voznikov. Preizkus alkoholiziranosti je enemu vozniku pokazal pod mejo 0,52 mg/l alkohola, šestim voznikom pa nad 0,52 mg/l alkohola, za enega voznika pa so odredili strokovni pregled. Zaradi vinjenosti so policisti enega voznika pridržali, zasegli so tudi dva predelana mopeda. 

Poostren nadzor so patrulje izvajale na tako imenovanih 'problematičnih' točkah, kjer je v preteklosti zaradi zlorabe drog ali alkohola že prišlo do prometne nesreče. Ena takšnih, ki se je na srečo končala le z materialno škodo, se je zgodila tudi v času maratona nadzora hitrosti. Povzročitelj je bil pod vplivom alkohola, policisti so ga kazensko ovadili. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  21 .06. 2023 ob  16: 04
Po kolesarskih poteh po Kopru in Obali je še vedno veliko registriranih motornih koles, ki se po teh poteh ne bi smeli voziti. Primer sta tudi oba tunela. Kljub opozarjanju pa tam ni nadzora, vsaj ne stalnega. Treba je namestiti nadzorne kamere na vseh "težavnih " mestih in striktno kaznovati.