Na razpisu uspešno tudi podjetje v solasti ministra

Med podjetji, ki so uspešno kandidirala za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014, je tudi Emo Orodjarna, ki je v solasti ministra Stanka Stepišnika. Družba bo v dveh letih prejela skupno 348.500 evrov, minister pa se je pri odločanju izločil, pravijo na ministrstvu.

Časnik Finance je objavil, da je na razpisu za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov Smer+, ki ga je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo februarja letos, uspešno kandidirala tudi družba Emo Orodjarna, katere 40-odstotni lastnik je prek družbe Corda Orodjarna gospodarski minister Stepišnik.

Razpis je bil objavljen pred imenovanjem Stepišnika na mesto ministra, izbor pa so po pisanju časnika opravili po tem, ko je bil Stepišnik že minister.

Na ministrstvu so povedali, da Stepišnik ni sodeloval v postopkih v okviru razpisa, ter da se je v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije izločil iz vseh faz postopkov in odločanja o dodelitev sredstev ter izvajanja posla s subjekti, v katerih je sam ali njegov družinski član udeležen kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik oz. je neposredno ali posredno v več kot petodstotnem deležu udeležen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu.

Ministrstvo je poleg tega Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) sporočilo podatke o poslovnih subjektih, s katerimi je povezan Stepišnik oz. njegovi ožji družinski člani.

Minister je za Finance dejal, da nima vpliva na izbore in da se iz postopka izloči povsod, kjer je to potrebno. "Kandidiramo tako na evropskih kot državnih razpisih in narobe bi bilo, če zato, ker sem minister, ne bi mogli več. Smo razvojno podjetje, z visoko dodano vrednostjo, od 180 zaposlenih je 70 inženirjev," je dejal.

Na KPK so za časnik povedali, da zakon tovrstno poslovanje dopušča ob pogoju, da se je minister izločil iz vseh postopkov dodeljevanja konkretnih razvojnih sredstev. Ali se je minister dejansko izločil in s tem izognil nasprotju interesov, komisija v tej fazi še ne more oceniti, saj je bila z omenjenim primerom seznanjena danes iz medijev, so dejali in dodali, da iz pojasnil ministrstva za medije izhaja, da minister v postopku ni sodeloval.

Po podatkih ministrstva je skupna ocena vloge Emo Orodjarne na tem razpisu znašala 80,5 točke (izbrane so bile vloge, ki so dosegle višje število točk, vendar najmanj 50), družbi pa so za projekt Lastool dodelili do 348.500 evrov nepovratnih sredstev, in sicer za leto 2013 122.672 evrov, za leto 2014 pa 225.828 evrov.

Emo Orodjarna je po navedbah Financ od leta 2009 do lani na različnih državnih razpisih prejela nekaj več kot pet milijonov evrov.

Na razpisu Smer+ je ministrstvo skupno odobrilo za 7,56 milijona evrov sredstev (za leto 2013 1,74 milijona evrov, za leto 2014 pa 5,82 milijona evrov) za sofinanciranje 26 projektov. Največ sredstev bosta prejeli družbi Metal Ravne (skupno okoli 705.000 evrov) in Adria Mobil (skupno okoli 643.000 evrov), kažejo podatki ministrstva.

Koprčan |  29 .10. 2013 ob  11: 45
Pošten človek.
Pika |  29 .10. 2013 ob  10: 12
........................ok...............................in kaj mislite, da je dovolj, če se je izločil???? Ajde, ajde......nismo miga po pržgani
župi priplavali.
ma |  29 .10. 2013 ob  08: 41
vse po starem