NA VELIKO SLUŽILI Z GOLJUFANJEM STAROSTNIKOV: Policija je zasegla letalo, jahti in luksuzne avtomobile (FOTO)

Kronika

V Veliki Britaniji so pristojni zasegli zasebno letalo, dve jahti in prestižne avtomobile ter aretirali tri ljudi. Sumijo, da so ti vodili posel vreden 76 milijonov funtov oziroma 89 milijonov evrov z luksuznimi domovi za starejše in prizadeli okoli 600 vlagateljev.

Urad za resne goljufije (angl. Serious Fraud Office, kratica SFO) je izvedel racije na dveh lokacijah s podporo Nacionalne agencije za boj proti kriminalu (angl. National Crime Agency, kratica NCA). Preiskava se osredotoča na Carlauern Group, razvijalca nepremičnin, ki je leta 2019 propadel. Po stečaju podjetja so se nekateri prebivalci domov za starejše prisiljeni izseliti, medtem ko je okoli 600 vlagateljev ostalo brez vloženega denarja, je sporočil SFO.

Skupina je po Veliki Britaniji kupila 23 nepremičnin, večinoma bivših hotelov, med njimi tudi prepoznavno zgodovinsko dvorano Windlestone Hall v Durhamu. Vlagateljem so obljubljali, da bodo zgradbe preoblikovali v prestižne domove za starejše in zagotavljali 10-odstotni letni donos. Po ugotovitvah SFO je od 23 kupljenih nepremičnin le devet delovalo kot domovi za starejše, nekatere pa so ostale hoteli. Še bolj sporno je, da je skupina kupila več prestižnih športnih avtomobilov, med njimi dva Lamborghinija in McLaren 570GT, ter zasebno letalo in dve jahti.

Windlestone Hall

Nick Ephgrave QPM, direktor SFO, je dejal, da je nenaden stečaj podjetja prizadel številne vlagatelje in povzročil ogromno škodo. "Nekateri starejši so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, vlagatelji pa so ostali brez vsega," je povedal. "Aretacije treh oseb predstavljajo pomemben korak v preiskavi," je dodal Ephgrave. "Smo korak bližje k odkritju odgovorov, ki jih išče toliko ljudi," poroča Metro.co.uk.

Sobe naj bi ponujale bazene, sobno postrežbo in druge ugodnosti, zaradi česar so bili vložki visoki. Po navedbah SFO so sobe oglaševali z zajamčenim letnim izplačilom ter možnostjo prodaje z dobičkom po 10 letih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija