Najbogatejše mesto v ZDA postaja tudi vse revnejše

Svet

Podatki ameriškega zveznega urada za štetje prebivalstva kažejo, da okrevanje finančnih trgov v mestu, ki mu vlada milijarder Michael Bloomberg, ni z ničemer izboljšalo položaja najrevnejših prebivalcev New Yorka, ampak ravno nasprotno. Število revežev narašča. Med revnimi je 31 odstotkov vseh mestnih otrok.

V mestu z osmimi milijoni prebivalcev jih je lani 1,7 milijona živelo pod zvezno določeno mejo revščine, ki je za štiričlansko družino 23.550 dolarjev dohodka na leto. Številka je za najdražje mesto v ZDA New York nesmiselno nizka, vendar zvezna statistika ne dela razlik med družinami, ki živijo v prikoličarskih naseljih ali v dragih mestnih stanovanjih.

Najslabše je v Bronxu, kjer je pod mejo revščine lani živelo 23 odstotkov vseh prebivalcev. V Brooklynu jih je bilo 20 odstotkov, na Manhattnu pa 16 odstotkov. Po vseh ZDA je lani pod mejo revščine živelo 15,9 odstotka oziroma 48,8 milijona prebivalcev ZDA.

Razmere poslabšuje naraščanje cen hrane

V New Yorku pod mejo revščine živi 31 odstotkov otrok in 19 odstotkov upokojencev. Razmere poslabšuje naraščanje cen hrane, saj se je ta od leta 2008 podražila za 15 odstotkov. Položaj za najrevnejše pa se bo še poslabšal, saj jim je ameriški zvezni kongres odvzel del podpore, kar za povprečno revno družino pomeni 30 dolarjev manj na mesec.

Deli novico: