NAPADEL 81 KM PRED CILJEM IN DEKLASIRAL KONKURENCO: Eden in edini, Tadej Pogačar (FOTO, VIDEO)

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec enodnevne dirke svetovne serije Strade Bianche. Petindvajsetletnik je napadel kar 81 km pred ciljem, si nabral veliko prednost in zanesljivo ugnal tekmece za drugo zmago na makadamskih cestah v okolici Siene (215 km).

Za Pogačarja je bila to prva dirka v sezoni 2024 in prva zmaga, skupno pa že 64. v karieri. Drugič je bil najboljši na Strade Bianche, potem ko je na makadamskih cestah po Toskani slavil že leta 2022, ko je napadel nekaj več kot 50 km pred ciljem.

Tudi tokrat je napadel na istem makadamskem delu Monte Sante Marie, ki je najtežji in najdaljši na dirki, ampak kar 81 km pred ciljem. Organizatorji so namreč dirko letos podaljšali za okoli 30 km. Kljub temu to 25-letnemu slovenskemu kolesarju s Klanca pri Komendi ni predstavljalo večjih težav.

Hitro se je znebil vseh tekmecev in si po vsega nekaj kilometrih privozil minuto naskoka. Prednost je nekaj več kot 50 km pred ciljem znašala že skoraj tri minute, najvišja pa je bila slabe štiri minute.

Ciljno črto na glavnem trgu v Sieni je prečkal 2:43 minute pred drugouvrščenim Latvijcem Tomsom Skujinšom (Lidl-Trek) in 2:46 pred Belgijcem Maximom Van Gilsom (Lotto Dstny).

Na dirki so sicer nastopili še trije Slovenci. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil peti, potem ko je bil večino časa v skupini preostalih, ki so se borili za visoka mesta. Na koncu je za Pogačarjem zaostal štiri minute 26 sekund. Pred njim je končal še lanski zmagovalec, Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), z zaostankom 3:50 minute.

Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) sta bila v Toskani v službi svojih slovenskih kapetanov.

Prvi del preizkušnje je Pogačarjeva ekipa emiratov nadzorovala položaj in ni dovolila ubežnikom, da bi kadarkoli pridobili veliko prednost. Izčrpala je večino močnih zasedb, ko je bila skupina velika le še okoli 25 kolesarjev, pa se je slovenski as odločil za napad in v kali zatrl vsa prizadevanja tekmecev za presenečenje.

"Ne vem, zakaj tako dolg napad. Dirka je bila od začetka zelo hitra in presenetljivo selektivna. Dvomim, da je to kdo pričakoval. Ko smo prišli do odseka Monte Sante Marie, so bile vremenske razmere zelo zahtevne. V skupini je ostalo le še okoli 25 kolesarjev, obenem nobena ekipa ni imela veliko pomoči," je razloge za hiter napad organizatorjem razkril današnji zmagovalec.

"Ekipa je opravila sijajno delo in otežila dirko. V določenem trenutku se ni prav nič videlo in odločil sem se za napad. Vedel sem, da bo dolg, a ko sem si zagotovil prednost, sem vztrajal do konca. Hitro je bilo jasno, da bo dirka zelo zahtevna. Ko je močno deževalo, sem se dobro počutil. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in dirkati 'solo'," je še dodal 25-letni član emiratov.

"Prva dirka v sezoni je vedno psihično zahtevna, saj nikoli ne veš, v kakšni formi boš pričakal sezono. Letos sem začel malce kasneje, s čimer sem imel več časa za priprave. Izplačalo se je," je še pripomnil in nekaj misli namenil tudi debati o tem, da bi Strade Bianche postal šesti spomenik.

"Res je lepa dirka, a spomeniki so večinoma najbolj tradicionalne dirke na svetu. Ne vem niti, kakšna so pravila za to oznako. Na žalost Strade Bianche ni tako stara, a ima svoj šarm. Je ena najbolj priljubljenih dirk in lahko jo štejemo za eno najlepših in najbolj zahtevnih na svetu."

Žensko preizkušnjo je pred tem dobila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) pred Eliso Longo Borghini (Lidl-Trek) in Nizozemko Demi Vollering (SD Worx). Za svetovno prvakinjo s cestne dirke lani v Glasgowu je bila to 37. zmaga v karieri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija