NASVETI ZA SREČEN VSTOP V 2023: Kaj morate in česa ne smete početi na silvestrsko noč

Trendi

Zdaj zdaj se bomo poslovili od leta 2022 in vstopili v novo leto. Nekateri verjamejo, da pri tem velja upoštevati nekatere ljudske nasvete, ki veljajo za silvestrovo. Kaj pripraviti za večerjo in kaj obleči je po mnenju najbolj vraževernih še kako pomembno. 

Zelo zanimiva so verovanja, ki jih je zaznati v ljudskih rekih, povezanih s prvim dnem v novem letu:

"Ako imaš na novo leto dolg, ne znebiš se ga vse leto."

"Vse leto boš delal to, kar si delal na novo leto."

"Kdor je na novega leta dan lačen, potem je lačen vse tisto leto."

Ob tem velja še ena vraža. Na novoletni pojedini se izogibajte perutnini, saj naj bi z njo sreča odletela. Če mora biti na mizi meso, potem naj bo to svinjina, prašič namreč rine naprej, kura pa praska nazaj. Poleg tega kokoške brskajo in kopljejo po tleh, kar naj bi pomenilo kopanje po preteklosti v novem letu, česar si pri svežih začetkih ne želite. V preteklost se boste vrnili tudi s postrežbo jastoga, katerega navada je, da plava vzvratno. Zato ga na silvestrovo raje pustite v hladilniku. Obenem je dobro, da nekaj hrane ostane na krožniku. Tako naj bi si zagotovili obilje v novem letu in se izognili lakoti.

Po dobri novoletni zabavi si privoščite okrepčilen spanec, saj velja tudi tale vraža: "Kdor vstane zgodaj na novega leta dan, bo zgodaj vstajal vse leto. Kdor pa vstane pozno, bo vstajal pozno vse leto." Predvsem si skušajte pričarati vesel in sproščen večer, saj naj bi s tem priklicali energijo za celo leto. Kdor je na silvestrovo srečen, bo srečen tudi celo leto.

Kakšne barve mora biti spodnje perilo?

Za Špance je značilno, da na dan starega leta nosijo rdeče spodnje perilo, kar naj bi jim prineslo srečo v novem letu. Ta navada je značilna tudi za nekatere druge države, med drugim za Venezuelo, predvsem pa jo povezujejo z ljubeznijo, ki naj bi jo, če bomo nosili rdeče spodnje perilo, našli v novem letu. Tudi rumeno spodnje perilo ima svoj pomen, prineslo naj bi predvsem srečo in veselje.

Zelo razširjena vraža (še posebej med moškimi) pravi, da prva na novo leto nikakor ne sme voščiti ženska, saj naj bi to prinašalo veliko nesrečo. Prav tako obstaja vraža, ki pravi, da si morata partnerja prva zaželeti srečo v novem letu, saj se drugače njuna zveza lahko zamaje. Vraže se držijo tudi čiščenja. Pometanje na novo leto naj bi sprostilo neznane moči. Kot piše Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev, pa mora dekle na novo leto pomesti sobo trikrat in odnesti smeti na vrt ter jih tam raztrositi, da bo v novem letu sadje bolje obrodilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija