NAVALNI SE JAVLJA IZ SIBIRSKEGA IZGNANSTVA: Pravi, da je postal "novi Božiček"

Svet

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je prvič spregovoril iz sibirskega izgnanstva, potem ko so ga premestili v kazensko kolonijo IK-3 na Arktiki. Lokacija kolonije, zavite v sneg in obdana s tundro ter gorovjem Ural, predstavlja trdnjavo, iz katere je skoraj nemogoče pobegniti.

Navalni je na družabnem omrežju X delil humoren opis svojega 20-dnevnega potovanja na skrajni sever Rusije, kjer je postal "novi Božiček". Kljub naporni poti ohranja dobro voljo, čeprav ni pričakoval, da ga bodo našli do sredine januarja.

V ponedeljek so mu odprli vrata celice, kjer ga je pričakal odvetnik. Kljub omejitvam z zunanjim svetom, se je zahvalil za izraženo podporo. Zaključil je z božično noto, razkrivajoč, da posebna darila prejmejo le tisti, ki so se zelo grdo obnašali.

Premeščen je bil v odročno vas Harp, znotraj polarnega kroga. Nova lokacija, znana kot kolonija 'Polarni volk', je postregla z brutalnimi pogoji za zapornike, kjer ostre zime segajo do minus 28 stopinj Celzija. Znana so pričevanja o psihični in fizični brutalnosti v zaporih, vključno z omejenimi osnovnimi sredstvi za preživetje.

Ogled zaporne kolonije s strani ruskih uradnikov je sprožil špekulacije, ali gre za strategijo v predvolilnem obdobju pred ruskimi predsedniškimi volitvami marca 2024. Vodja Navalnovega štaba meni, da želi Putin utišati svojega glavnega nasprotnika in zagotoviti, da Navalnega ne sliši nihče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija