NEKDANJI DUHOVNIK NE BO ODGOVARJAL ZARADI SPOLNE ZLORABE: Pred leti že "sedel" zaradi otipavanja deklic

Kronika

Nekdanjemu duhovniku Antonu Kmetu, proti kateremu je koprsko tožilstvo lani vložilo obtožbo zaradi domnevne spolne zlorabe, ne bo treba sesti na zatožno klop. Senat koprskega okrožnega sodišča je namreč že pred časom ugotovil, da je kazenski pregon proti njemu zastaral, poročajo Primorske novice.

Koprsko državno tožilstvo je proti nekdanjemu duhovniku Antonu Kmetu lani septembra vložilo obtožbo zaradi domnevne spolne zlorabe. Njegov zagovornik je oktobra vložil ugovor, o katerem je odločal senat koprskega okrožnega sodišča. V prvih dneh letošnjega leta so ugovoru ugodili, ker je zadeva zastarala že novembra lani. Postopek na sodišču se je tako končal, je za Primorske novice dejala podpredsednica koprskega okrožnega sodišča Barbara Franca.

Kmet je bil lani junija odslovljen iz kleriškega stanu, saj je bil v upravnem kazenskem postopku na cerkvenem sodišču spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe. Ukrep je nato v začetku oktobra potrdila Kongregacija za nauk vere v Vatikanu, duhovnik pa je bil 22. oktobra seznanjen o zaključku postopka. S tem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja, so takrat zapisali na spletni strani mariborske nadškofije.

Po takratnem poročanju medijev je bil Kmet nazadnje župnik v Makolah in soupravitelj župnije Studenice. Obeh služb je bil razrešen leta 2019, ob sprožitvi preiskovalnega postopka na cerkvenem sodišču.

Generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika je takrat za Večer povedal, da gre za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi se dogajala, ko je bil Kmet še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Po neuradnih podatkih Slovenskih novic naj bi na izletu na Obali spolno nadlegoval mladoletnico. Leta 2019 naj bi se po prijavi z zadevo začeli ukvarjati tudi koprski kriminalisti.

Kmet je bil leta 2010 že obsojen na deset mesecev zapora zaradi otipavanja dveh deklic, kazen pa je tudi odsedel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .07. 2022 ob  17: 41
13
sramota za sodišče ! včasih imaš občutek, da so vsi zmenjeni, nategujejo, nategujejo dokler ne zastara ( patria...)
Zarja |  26 .07. 2022 ob  15: 34
11
Upam, da se spotakne in pade na močno pest.
Ankarančan |  26 .07. 2022 ob  15: 01
14
Banana pravosodje.