NENAVADNA NAJDBA MED NUJNO OPERACIJO: V nogi 98-letne Italijanke odkrili izstrelke iz 2. svetovne vojne (FOTO)

Svet

Pri nujni operaciji, opravljeni v bolnišnici v Mantovi, so pri 98-letni pacientki v nogi odkrili dva izstrelka, ki sta bila tam vse od leta 1940, ko je je bila med drugo svetovno vojno v bombnem napadu ranjena. Zaradi tega je rahlo šepala, drugih težav pa ni imela.

Dr. Giuseppe Mazzola, direktor Oddelka za nefrologijo in hemodializo pri ASST v Mantovi, je potrdil, da so pri nujni operaciji, opravljeni v bolnišnici Carlo Poma, 98-letni Lini Martelli v nogi odkrili dva izstrelka, ki sta bila tam vse od leta 1940, ko je je bila med drugo svetovno vojno v bombnem napadu ranjena, poroča Il Messaggero.

V zadnjih dneh je morala Martellijeva prestala nujno žilno operacijo zaradi nenadnega zapleta. Operacija je bila izvedena v lokalni anesteziji, a med potekom so našli dva tujka, enega večjega in nato še druge drobce. Ugotovljeno je bilo, da gre za izstrelke in njihove drobce iz druge svetovne vojne, kar je kasneje potrdila tudi Martellijeva. Kot mladenka je bila ranjena med bombardiranji, vendar tedaj ni bilo mogoče odstraniti vseh izstrelkov.

DUE PROIETTILI NELLA GAMBA DALLA SECONDA GUERRA MONDIALE: OPERATA AL POMA A 98 ANNI Conviveva con due proiettili nella...

Posted by ASST di Mantova on Tuesday, 27 February 2024

 

Martellijeva je takole opisala svojo zgodbo: "Tisti dan je mimo peljal bombnik "Pippo". Hotel je zadeti tovornjak, a je namesto tega zadel naravnost mojo družino. Bila sem z mamo, očetom, starimi starši in štirimi brati. Vsi so bili poškodovani." Lina, ki je utrpela najtežje poškodbe, je bila stara 15 let. V bolnišnici so tedaj zanjo storili, kar so lahko: "Poskušali so mi izvleči izstrelke, a jim ni uspelo."

Kako je Martellijeva vsa ta leta preživela z izstrelki v nogi? Kot je pojasnil zdravnik, se je v telesu ustvarila posebna reakcija, ko se tujek vgradi kot v lupino tako, da ga telo izloči od ostalega tkiva; nastane nekakšen granulom. To se je zgodilo tudi Martellijevi in ji omogočilo, da so izstrelki ostali v nogi, ne da bi povzročali večje težave. Ženska je trpela le zaradi blagega šepanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija