NENAVADNA SODBA SODIŠČA V ČRNI GORI: Za spolni napad 25 evrov kazni, žrtev mora plačati sodne stroške

Kronika

25-letna prebivalka Kolašin v Črni Gori je doživela na sodišču hladen tuš, potem ko je prijavila spolni napad. Napadalec je sicer dobil 'skromno' kazen, njo pa so 'udarili po žepu'.

Kot je povedala 25-letna oškdovanka za Vijesti.me, se je zgodilo v noči na 4. avgust, na Trgu Vukmana Kruščića. Nenadoma naj bi od nekod prišel 29-letni tujec, ki jo je prijel za brado in poskušal poljubiti. Pri tem jo je pričel otipavati za zadnjico. Dekle ga je poskušalo odriniti, pri tem pa ga je večkrat udarila. Zadeva je končala pred sodnikom za prekrške.

Tamkajšnji sodnik pa je oba, napadalca in žrtev spoznal za kriva, ker naj bi kršila zakon o javnem redu in miru. Kot je zapisano v sodbi: "Obtoženi se je do oškodovanke vedel izrazito neprimerno in ponižujoče na način, ker jo je po krajši komunikaciji prijel z roko v predel brade, potem ko mu je roko z brade umaknila, pa jo je prijel za zadnjico. Obtožena ga je fizično napadla na način, ko mu je zadala več udarcev z odprto in zaprto dlanjo v predel glave in telesa."

In sodba?

Zaradi kršitve javnega reda in miru je bil 29-letni napadalec obsojen na 300 evrov denarne kazni. Ker je bil priprt več kot osem, vendar manj kot 20 ur, so mu denarno kazen zmanjšali na 25 evrov.

Njegovi žrtvi je bil izrečen opomin, mora pa plačati 82 evrov za stroške prekrškovnega postopka. Od tega znaša 52,50 evra za stroške sodnega tolmača, ker je 29-letnik tujec.

"Zaprepadena sem, na kakšen način je sodišče videlo ta primer in kvalificiralo mojo samoobrambo. Sodnika sem vprašala, kdaj točno bi po zakonu, da ne bi bila obtožena, morala prenehati se braniti in dovoliti, da me popolnoma neznan moški otipava, morda celo posili ali hudo poškoduje. Zelo sem razočarana in dodatno travmatizirana zaradi nerazumevanja institucij, zaradi načina, kako so me zasliševali na policiji, kako je postopal sodnik in na koncu odločil. Ne morem si predstavljati, kako bi skozi ta incident šla neka druga ženska, ki nima moči se braniti," je povedala za medije oškodovanka.

Sodišče je v sodbi zapisalo, da tega, da je žrtev napadalca udarjala, ne more "okarakterizirati kot nujno ali skrajno potrebno obrambo". Razlog za to je "dejstvo, da se je dogodek zgodil na trgu in da ni policije poklicala takoj, ampak je samoiniciativno uporabila fizično silo proti 29-letniku". Še več, "med postopkom je bilo ugotovljeno, da je bila zoper oškodovanko uporabljena sila s strani obtoženega, kar nedvoumno dokazuje zdravniška dokumentacija, vendar pa sodišče obtoženega ni moglo spoznati za krivega tega kaznivega dejanja, ker ga obtožba tega ne bremeni".

29-letni napadalec, ki trenutno prebiva v Kolašinu kot sezonski delavec, je pred sodiščem povedal drugačno zgodbo. Dekleta na trgu naj bi mu namenila nekaj nerazumljivih besed, potem pa naj bi ena prišla do njega, ga pljunila v obraz in mu dala klofuto. Kot je dejal, se je poskušal "neuspešno umakniti".

Med temi "poskusi" naj bi eno od deklet poškodoval. Za kratek čas naj bi se skril v eno od vozil iz voznega parka podjetja, v katerem dela, ženska pa je medtem udarjala po vratih avtomobila. Nato naj bi izstopil iz vozila in se poskušal izogniti pretepu. V tem trenutku naj bi mimo prišel neki fant, ki ga je prijel za jakno in ga poskušal udariti. Kot trdi 29-letnik, mu je uspelo pobegniti s kraja incidenta, ker se je mimoidočemu fantu uspel iztrgati iz rok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija