NEPOZABNO MARTINOVANJE V VINAKOPER: 15 odtenkov Istre (FOTO)

Koper

Klet Vinakoper je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre ter restavracijo Kogo organizirala Martinovanje 2023 z naslovom '15 odtenkov Istre'. Letošnje martinovanje je bilo v soju dobrodelnosti, saj so poleg bogatega programa ekskluzivno predstavili dobrodelno vino '15 odtenkov rdeče', ki je prvi tovrstni projekt v Sloveniji.

Jesen trka na vrata, listje že pozdravlja značilne rumene in oranžne odtenke, v kleteh se pojavlja prepoznaven vonj po mlademu vinu, pozdravljeno martinovo!

V petek, 10. novembra, so v kleti Vinakoper organizirali že tradicionalno martinovanje, katero je letos nosilo ime '15 odtenkov Istre'. Ob največjem vinskem prazniku so pripravili pestro dogajanje, ki se je pričelo ob 17. uri in razprostiralo na kar treh lokacijah.

Dobrodelna nota, ki je letos objemala martinovanje je bila v samem ospredju že od samega začetka. Z željo po povezovanju se je tako zbralo 15 vinarjev iz vseh štirih obalnih občin. Tako je bilo mogoče, poleg vin Vinakoper, poskusiti tudi vina iz sledečih kleti: Vina Mahnič, Vina Bordon, Bio Vina Montis & Eko Laura, Vina Dorjano & Robi Korenika, Vina Korenika & Moškon, Vina Krmac, Vina Kralj, Vina Zaro, Vina Štule, Vina Hreščak, Vina Santomas, Vina Markovič Franko, Vina Jogan in Vina Rojac.

Poleg same degustacije mladih vin so na martinovanju imenovali botro Malvazije in botra Refoška za letnik 2023. To sta postala Katja Jerič (Mercator) in Rok Kvaternik (Založba Rokus Klett). V kleti so prepričani, da bosta oba zagotovo poskrbela, da bo širjenje dobrega glasu o vinih po naši deželi in svetu uspešno in slišno. Na dogodku pa so poleg botrov, kot že prej omenjeno, izbrali tudi novo vinsko kraljico slovenske Istre – Nejo Mihelj.

Času primerno so vinarji največ pozornosti namenili mladim vinom, seveda pa so poskrbeli tudi za posebnosti starejših letnikov. Številni ljubitelji žlahtne kapljice, prijatelji in poslovni partnerji kleti Vinakoper so poleg vin uživali v izbranih okusih kulinaričnih presežkov restavracije Kogo, katera se je letos razveselila naziva Michelin selection 2023.

Rdeča nit dogodka – dobrodelnost, pa se je najbolj kazala v premieri dobrodelnega vina z imenom '15 odtenkov rdeče', v katerega so združeni refoški 15 istrskih vinarjev, in je kot ekskluzivna polnitev v omejenih količini 1.000 steklenic naprodaj le v Vinskem butiku Vinakoper.

Dobrodelno vino 15 odtenkov Istre 2023 je prvi tovrstni projekt v Sloveniji. In kot pravijo v kleti Vinakoper: "ni lepšega izraza solidarnosti in podpore, kot ga ustvari sodelovanje".

Direktor kleti Vinakoper Borut Fakin je na dogodku povedal: "Vinakoper ima globoko zakoreninjeno zavezanost skupnosti in trajnostnemu načinu življenja. Zato smo ponosni, da poleg prizadevanj za ustvarjanje izjemnih vin promoviramo tudi povezanost z lokalno skupnostjo. To je del naše vizije, saj verjamemo, da vino ni le pijača, temveč je neke vrste vez med ljudmi, ki (ob zmernem in odgovornem pitju) prinaša radost in sodelovanje. Iz tega se je rodila ideja o dobrodelnem projektu in dobrodelnem vinu 15 odtenkov rdeče, ki združuje vina 15 istrskih vinarjev. Izkupiček od prodaje slednjega bomo namenili žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji, verjamem, da lahko skupaj naredimo veliko in pomagamo tistim, ki potrebujejo našo podporo."

Predsednica Društva vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre Ingrid Mahnič je povedala: "Zelo sem ponosna na to, da skupaj s kletjo Vinakoper dvigujemo kulturo pitja vina. Letos smo že izjemni zgodbi dodali stopničko več in celotnemu martinovanju dodali dobrodelno noto z vinom 15 odtenkov rdeče. Poleg tega smo okronali že 11. Vinsko kraljico slovenske Istre. Krono bo tako od danes dalje nosila Neja Mihelj. Ravno vinska kraljica je tista, ki nam pomaga pri promociji naših vrhunskih vin iz slovenske Istre."

Dogodek je z glasbenimi inserti popestrila mlada in talentirana pevka Anea Mlinar, za ljubitelje elektronske glasbe pa je poskrbel DJ Funkastik. Da pa se izjemen dan ni končal prehitro so poskrbeli v restavraciji Kogo s pravo zabavo after martinovo: party St. Martin by Kogo.