Netanjahu prvič pri papežu

Svet

Papež Frančišek je danes prvič sprejel izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. Govorila sta o položaju katoliške cerkve v Izraelu in razmerah na Bližnjem vzhodu, Netanjahu pa je papeža tudi povabil na obisk v Jeruzalem. Izraelski premier se danes nato sestaja še z italijanskim kolegom Enricom Letto.

Netanjahu se je s papežem za zaprtimi vrati pogovarjal 25 minut, ob obisku pa mu je podaril španski prevod knjige o inkviziciji, ki jo je spisal njegov oče Benzion Netanjahu, ter ga povabil v Jeruzalem. Po navedbah virov bi lahko Frančišek Izrael obiskal konec maja prihodnje leto.

Izraelski premier, ki ga je spremljala soproga Sara, naj bi sicer s papežem govoril o položaju katoliške cerkve v Izraelu, pri čemer gre predvsem za pravna in lastninska vprašanja.

Govora o i o mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci

Govora naj bi bilo tudi o mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci, ki sta jih sprti strani po treh letih premora obnovili julija, a zaradi načrtovane izraelske gradnje na zasedenih ozemlja znova stopicajo na mestu.

Izrael in Vatikan sta polne diplomatske odnose vzpostavila leta 1993, že leta pa se pogajata o lastninskih pravicah in davčnih izjemah za katoliško cerkev, za zdaj brez končnega dogovora.

Netanjahu se bo danes sešel še z italijanskim kolegom, že v nedeljo pa je ob obisku v glavni sinagogi v Rimu ponovno izrazil ostro nasprotovanje dogovoru mednarodne skupnosti z Iranom.

"Rad bi pregnal vsakršne iluzije. Iran namerava pridobiti atomsko bombo. S tem bi ogrožal ne le Izrael, ampak tudi Italijo, Evropo in ves svet," je med drugim dejal.

Iran je minuli mesec na maratonskih pogajanjih v Ženevi dosegel dogovor o spornem jedrskem programu, v skladu s katerim naj bi v prihodnjih šestih mesecev v zameno za omilitev sankcij omejil jedrski program. Izrael, ki mu Iran predstavlja glavnega sovražnika, je dogovor takoj označil za zgodovinsko napako.

Deli novico: