NEVERJETNA AROGANCA LJUBLJANE: 'Svobodni' minister ne vidi potrebe po drugem vodnem viru za Obalo!

Koper

Okoljski minister Jože Novak je poskrbel za prvovrstno presenečenje. Po letih študij in iskanja rešitev za dodaten vodni vir za slovensko Istro je za TV Slovenija izjavil, da je zalogovnik "zadostna rešitev". Se bo v pomanjkanju politične volje za ureditev nemotene oskrbe Obale s pitno vodo ponovila "rešitev" s cisternami? 

Za slovensko Istro se po letih obljub in kljub številnim študijam še ni našla ustrezna rešitev za nemoteno oskrbo s pitno vodo tudi v sušnih mesecih. Kriza se je poglobila do točke, da je bilo potrebno pitno vodo poleti na Obalo prevažati s cisternami. A kljub temu, da je jasno, da je poleti vode v reki Rižani premalo, se zdi, da se zgodba zdaj vrača na začetek.

Iskanje rešitev za dodaten vodni vir za slovensko Istro, ki bi zagotovil štirim obalnim občinam stabilnejšo in zanesljivejšo oskrbo s pitno vodo, se bo, sodeč po besedah ministra za okolje in prostor Jožeta Novaka, ustavilo.

Rižani, ki je trenutno edini vir pitne vode, se kljub večletnim prizadevanjem očitno ne bo pridružil dodaten vodni vir. Po prepričanju Novaka namreč Obala novega vodnega vira ne potrebuje. Za TV Slovenijo je včeraj izjavil: "Kolikor bi zmanjšali izgube in jih nadomestili, je zalogovnik v obsegu dva do tri milijone zadostna rešitev, brez drugih vodnih virov."

Izjava je povzročila na družabnih omrežjih nemalo kritik in zgražanja. Kakšno je do tega preobrata v iskanju ustreznih rešitev za dodaten vodni vir stališče Mestne občine Koper in nekaterih obalnih poslancevše preverjamo. Objavili ga bomo takoj po prejemu. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  15 .05. 2024 ob  12: 49
Problematika vodne oskrbe se vleče še pred osamosvojitvijo, vendar se politična oligarhija, ni vzela toliko časa in skrbi, da bi uredla tudi vodooskrbo. Že ob izgradnji višinskega vodovoda v Istri v letih 1979 do 1986 in še več, ko so v veliki meri dela izvajali brigadirji v MDA Istra v Šmarjah ter Vanganelu skupaj z ostalimi deležniki, Rižanskim vodovodom krajani, vojaki, podjetja, družbenopolitične skupnosti in ostali. Takrat je voda s skupnim delom in trudom pritekla v naselja in vasi, Korte, Medoši, Malija, Šmarje, Puče, Krkavče, Nova vas, Koštabona in ostale vasi. Že takrat je bilo omenjeno, da je potrebno urediti tudi celovito vodno oskrbo za celotno obalo in posodobiti obstoječe vodovode, saj dosegajo izgube približno eno tretjino. Poleg tega se je dogajalo in se še dogaja, da so se zasuvali posamezni vodnjaki, ki so pomenili za celotno skupnost v primeru izrednih razmer, tudi zaradi varnosti veliko in dragoceno zalogo. Žal smo vse to zaradi pretirane politizacije, nezmožnosti političnega dogovarjanja na obali, saj je bila ukinjena obalna skupščina, obalni izvršni svet, saj je bilo to mesto za usklajevanje in izvajanja takšnih potreb občanov. kam nas je vse to pripeljalo, da nimamo več kredibilnih sogovornikov v Ljubljani, da se še bolj krepi lokalizem in lokalna politika, razdrobljenost financiranja ter nezmožnost odločanja o prepotrebnih projektih na Obali. Kljub veliki suši v preteklih letih, saj letos napovedujejo še večjo in obsežnejšo, pa imamo projekte za 17 mio€, za ureditev ter posodobitve stare obalne ceste ter potrebne infrastrukture...vprašanje pa je, ali bomo sploh zmogli financirati in sofinancirati vse želje in potrebe državljanov, ki živimo in delamo na tem območju...
Ištrijan |  15 .05. 2024 ob  11: 27
Potem postavit mejo na Črni kal in prepovedat slovencem, da nam hodijo pit vodo (sploh poleti) dol v Istro. Krvi so nam (in nam še vedno) itak že spili ohohoho....Tolpa ljubljanska!
Bižad |  15 .05. 2024 ob  07: 18
16
Hmmm, zgodba z vodo se odvija po scenariju avtoceste do Hrvaške. Nevem če je bil Beograd tako mačehovski do nas, kot je danes mačehovska Ljubljana. Zdaj vemo kdo blokira naše interese do varne oskrbe z vodo in ovira razvoj naše okolice. PS če bom imel redukcije ali bog ne daj, da ostanem brez vode, vem komu bom v žeji po pravici spil kri.
JKDWingChun |  15 .05. 2024 ob  05: 53
10
In spet ManofLulek se oglaša. Tebi bi morali prepovedat komentirat ker si dobesedno totalno degeneriran debil
solinar |  14 .05. 2024 ob  19: 35
21
Jekleni - Na primorsem ni magarcev. Tu so osli, oslički, muše, tovarj, asini, asinelli .....
Magarci so tam, kjer si se ti rodil.
ManofSteel |  14 .05. 2024 ob  17: 30
-12
Galebček večina magarcev iz te vlade so primorci...o kaki Ljubljani ti trosiš?
Plešite plešite magarci bwahahahaahaha
galeb |  14 .05. 2024 ob  15: 28
14
ma kaku čejo lublanoti videt žejno obalo ku pa so nihovi vampi lačni sej dobijo samo eno mižerjo 80% od useh državnih šoldou. Brižni lublanoti infamati