NEVSAKDANJI MEDSOSEDSKI SPOR: Kot orožje uporabila solzivec in gasilni aparat

Kronika

Policiste je včeraj ob 20.50 obvestil domačin iz Ilirske Bistrice, da mu je sosed razbil šipo na hiši, sam pa ga je pošprical s plinskim razpršilcem, ta pa njega z gasilnim aparatom. Prijavitelj je podal kazensko ovadbo za poškodovanje tuje stvari. Policisti še zbirajo vse informacije.

Policisti Policijske uprave (PU) Koper so v zadnjih 24 urah intervenirali v 42 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 81 klicev. Na našem območju ni bilo prometnih nesreč, policisti so zasegli eno vozilo, s področja kriminalitete so obravnavali en vlom in osem tatvin, zaradi kršitev javnega reda so bile štiri intervencije. Na območju PU Koper policisti v zadnjih 24 urah niso obravnavali nezakonitih prehodov državne meje

Kraje

Ob 16. uri je policiste obvestila občanka, da je moški ukradel kolo pri sosedovih v Pradah. Policiste je obveščala o njegovi lokaciji, izsledili so 48-letnega državljana Italije. Kolo je bilo vrnjeno lastnikom, Italijan pa po končanem postopku napoten v Italijo.

V Ankaranu je popoldan osumljeni 41-letnik najprej vzel gotovino s pulta recepcije, zatem pa še iz lokala. Zadeva se še preverja, sledi kazenska ovadba.

Kršenje javnega reda in miru

V Topolcu pri Ilirski Bistrici je bilo ob 18.30 več tujcev, ki so bili zelo glasni. Policisti so informacijo preverili in identificirali državljana Češke, ki se je na javnem kraju nedostojno vedel. Kljub opozorilom s kršitvami ni prenehal, zato so mu odredili pridržanje in mu izdali globo.

Na cestah

Ob 23.50 so v Pivki ustavili 55-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je odrejeni preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0.82 mg/l alkohola. Ker se z rezultatom ni strinjal, mu je bil odrejen etilometer in strokovni pregled, oboje je odklonil. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in odrejeno pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Ob 0.30 so v Kopru ustavili 20-letno voznico osebnega avtomobila, ki nima vozniškega dovoljenja. Vozilo so ji zasegli in bo podan obdolžilni predlog. Hitri postopek o prekršku bo uveden tudi za mamo, ki ji je omogočila uporabo vozila, čeprav je vedela, da ga še nima pravice voziti.

Znani rezultati decembrske preventivne akcije, v kateri so nadzirali psihofizično stanje voznikov

Med nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki je potekala od 11. do 31. decembra 2023, so policisti preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Odrejenih je bilo 27.935 alkotestov, od tega jih je bilo 654 pozitivnih. Med pozitivnimi je bilo 409 preizkusov z rezultatom do 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, pri 245 preizkusih pa je bila vsebnost alkohola nad 0,52 miligrama na liter izdihanega zraka. Policisti so začasno odvzeli 574 vozniških dovoljenj in pridržali 59 voznikov motornih vozil. Odrejenih je bilo tudi 35 strokovnih pregledov za prisotnost alkohola in 66 strokovnih pregledov za prisotnost drog.

Na območju PU Koper so policisti preizkusili z alkotestom 1.421 voznikov. Med pozitivnimi je bilo 31 preizkusov z rezultatom do 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, pri 17 preizkusih pa je bila vsebnost alkohola nad 0,52 miligrama na liter izdihanega zraka. Devet voznikov je bilo pozitivnih na prepovedane droge.

Policija v skrbi za zdravje in varnost voznikov in drugih udeležencev v prometu vse leto opozarja na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, s tovrstnimi akcijami pa poskušamo še dodatno zmanjšati prisotnost omenjenih snovi v prometu. Dejstvo je, da že prvi popiti kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in odzivni čas. Zato vse udeležence v prometu ponovno spodbujamo k uresničevanju vizije 0,0.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija