"NI LE FORMALNOST, GRE ZA PRIJATELJSTVO": Predstavniki pobratenih občin na obisku v Piranu (FOTO)

Piran

Občina Piran je v času praznovanja občinskega praznika gostila častne predstavnike nekaterih pobratenih občin iz Italije. Med gosti so bili župan Občine Porano Marco Conticelli, podžupan Občine Oglej Roberto De Cubellis ter predstavniki italijanskega prostovoljnega združenja krvodajalcev AVIS iz občine Castel Goffredo.

Župan Občine Piran Andrej Korenika je ob tej priložnosti s ponosom nagovoril goste, ki so se po daljši prekinitvi zaradi pandemije odzvali na njegovo povabilo in se mu pridružili ob tej posebni priložnosti.

"Imam privilegij, da sem pridobil zaupanje sokrajanov in s tem čast, da predstavljam občino, v kateri sem odraščal in ki jo tako zelo ljubim. Zavezal sem se, da bom v naslednjih letih zanjo in za njene občane naredil vse, kar je v moji moči, da jo razvijam in naredim prijazno za občane in obiskovalce," je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil župan.

Predstavniki pobratenih občin so v treh dneh doživeli nepozabne trenutke, polne raznolikih doživetij in spoznavanj o kulturno bogati občini.

Prvi dan obiska so doživeli čarobnost slavnostne prireditve ob občinskem prazniku, kjer so se zbrali v duhu skupnosti in solidarnosti ter proslavili pomembne trenutke in dosežke piranske občine. V soboto, 14. oktobra, so se predstavniki pobratenih občin skupaj z njimi poklonili spominu na preteklost in heroje naše države na spominski slovesnosti na Trgu prekomorskih brigad. To je bil trenutek, ki jih je združil v spoštovanju do tistih, ki so dali svoje življenje za svobodo in mir.

Nadaljevali so z vodenim ogledom slikovitega Pirana, kjer so skupaj raziskali ozke uličice, znamenitosti in bogato zgodovino tega ribiškega mesta ob Jadranskem morju. Obiskali so tudi Tartinijevo rojstno hišo in se poglobili v življenje ter dediščino tega velikega skladatelja.

Vikend so zaključili z uradnim sprejemom v piranski občinski palači, kjer so se seznanili z delovanjem lokalne samouprave ter spoznali več o nadaljnjem razvoju kraja.

"Pobratenje občin ni le formalnost, gre za prijateljstvo, za katerega si nadejamo, da se bo razvijalo in nadaljevalo tudi v prihodnjih letih. Želimo si še naprej ohranjati medsebojno izmenjavo družbenih odnosov in izkušenj in se ob tem zahvaljujemo vsem, ki so v preteklih letih zavzeto skrbeli, da smo kot občina na področju mednarodnega sodelovanja stkali številne in trdne vezi," so še zapisali na piranski občini.