Nogomet in žajfnica v enem, jamstvo za televizijski hit

Odklop

Ljubezen Južnoameričanov do nogometa se lahko meri le z ljubeznijo do matere oziroma ljubeznijo Južnoameričank do žajfnic, romantičnih televizijskih nadaljevank. V Kolumbiji so se odločili obe veliki ljubezni združiti, posneli so telenovelo o sanjskem nogometnem moštvu iz devetdesetih z obilico romantičnih zapletov in poskrbeli za veliko uspešnico.

Za nekatere pravoverne ljubitelje igre z žogo bogokletna misel ter združitev nezdružljivega je postala v Kolumbiji velika televizijska uspešnica, ki je pred televizijske zaslone prikovala milijone gledalcev. Televizijski producenti niso niti najmanj udarili mimo ter so zelo uspešno zajahali val vnovič oživljene priljubljenosti izbrane nogometne vrste, ki je zelo blizu novemu sanjskemu uspehu z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v nogometu prihodnje leto v Braziliji.

Kolumbijci svoje reprezentančne junake kujejo med zvezde tako, kot so se v kolumbijskem panteonu za vedno vpisali člani slovite "La Seleccion", ki so tudi osrednji liki najnovejše žajfnice. Reprezentanca je dva kroga pred koncem z osmimi zmagami na drugem mestu južnoameriških kvalifikacij za SP ter za vodilno Argentino zaostaja tri točke, pred tretjeuvrščenim Čilom pa ima dve točki naskoka. Čakata pa jo še domača tekma s Čilom in za konec gostovanje pri zadnjeuvrščenemu Paragvaju.

Serije o nogometu zelo priljubljene

Televizijska novela La Seleccion, v angleško govorečih deželah je tržijo z naslovom Nogometne sanje, svet strasti (Football Dreams, a World of Passion) sledi zapletom štirih glavnih protagonistov, "pravih" nogometašev, ki uživajo v Kolumbiji status nacionalnih ikon. Gre za idole kolumbijskih generacij, v telenoveli so uprizorjeni kapetan reprezentance Carlos "El Pibe" (Otročiček) Valderrama, vratar Rene "El Loco" (Norec) Higuita, napadalec Faustino Asprilla in zvezni igralec Freddy Rincon. Slednja četverica je tvorila okostje moštva na svetovnih prvenstvih v Italiji (1990), ZDA (1994) in Franciji (1998).

"Prav ti glavni junaki so najboljši predstavniki vseh značajev in ljudi Kolumbije in so zelo močni z vidika dramatičnosti. Svetu smo želeli poslati sporočilo ter spremeniti uveljavljeno podobo o Kolumbiji kot nasilnem svetu narko kartelov in oboroženih para-militarističnih tolp. Siti smo bili že vsega tega. Želimo poudariti, da so v Kolumbiji tudi posamezniki, ki so zapisani visokim moralnim načelom, poštenemu in trdemu delu ter sposobni doseganja izjemnih naporov. Gre za zgodbo, ki temelji na njihovih resničnih življenjskih zgodbah, vendar pa smo si ob tem dovolili tudi nekaj ustvarjalne svobode za popestritev dogajanja in ustvarjanje suspenza za večjo dramatičnost," je dejal eden od soustvarjalcev telenovele Ricardo Coral.

Ustvarjalci televizijske limonade so izbrali igralce, ki so čimbolj podobni pravim nogometnim junakom, paziti pa so morali tudi na vse značajske in telesne značilnosti, kot so denimo košati svetli nakodrani lasje v slogu afro, prepoznavni znak slovitega Valderrame.