NOV NAČIN SPOROČANJA PROTIKORUPCIJSKI KOMISIJI: Premoženjsko stanje preko eUprave

Slovenija

Zavezanci za poročanje premoženjskega stanja bodo protikorupcijski komisiji podatke o premoženjskem stanju od 1. januarja 2020 lahko oddali na državnem portalu eUprava. V prehodnem obdobju, ki bo trajalo najmanj do 1. maja prihodnje leto, pa bo podatke še vedno mogoče oddati kot doslej, na obrazcu, dostopnem na spletni strani komisije.

Kot so zapisali v komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), gre za pomembno modernizacijo sistema poročanja, s katero bodo odpravljene pomanjkljivosti in slabosti sedanjega sistema poročanja, ko velika večina zavezancev - teh je trenutno več kot 17.000 - izpolnjen obrazec natisne, podpiše in ga protikorupcijski komisiji pošlje po pošti.

Po novem bodo zavezanci na portalu eUprava z digitalnim potrdilom ali z mobilno identiteto smsPASS podpisali izpolnjen obrazec, ki bo avtomatično posredovan komisiji. Zavezanci bodo prejeli potrdilo o oddani vlogi, istočasno pa bodo lahko v eUpravi oddane vloge shranili in jih bodo lahko kadarkoli pregledali in preverili, ali so pravilno poročali.

Poleg tega bo po navedbah komisije sistem zavezanca usmerjal, s čimer se bo občutno zmanjšala možnost nenamernega napačnega poročanja. Komisija namreč pri svojem delu ugotavlja, da so napake pri poročanju pogoste, tudi zaradi težav, ki jih imajo zavezanci pri izpolnjevanju veljavnih obrazcev. Posodobljen sistem poročanja pa bo KPK tudi omogočil bolj učinkovit nadzor nad premoženjskim stanjem zavezancev.

Prehod poročanja o premoženjskem stanju na elektronski način preko portala eUprava je rezultat skupnega dela protikorupcijske komisije in ministrstva za javno upravo. Kljub temu, da bo v prehodnem obdobju še mogoče podatke o premoženjskem stanju oddati po starem, pa komisija zavezance spodbuja, naj se čim prej in v čim večji meri poslužijo poročanja prek eUprave.

V prihodnje je načrtovana nadgradnja sistema tako, da bodo lahko zavezanci v samem obrazcu določili vse nepremičnine, ki jih imajo v lasti (z uporabo povezav do uradnih virov). Poleg tega je predvidena tudi uvedba opomnikov, ki bo zavezancem olajšala izpolnjevanje obveznosti in zmanjšala nastanek tveganj, da pride do nepotrebnih prekrškov zaradi zamud pri poročanju, so še navedli v KPK.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .12. 2019 ob  17: 06
to je komisija ZA korupcijo