NOV UKRAJINSKI USPEH: Rusi so se umaknili iz Limana

Svet

Ruske sile so se umaknile iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine, je danes potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi približno 5000 ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novico o skorajšnji obkolitvi ruskih sil je pred tem sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, ki pa je dejal, da imajo ruski vojaki na tem območju samo tri možnosti, "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Iz obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman.

Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Zaradi referendumov o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, ki so sicer naleteli na neodobravanje mednarodne skupnosti, Rusija zdaj velik del vzhodne Ukrajine uradno obravnava kot rusko ozemlje.

Ker se Liman nahaja na severu doneške regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da bodo ukrajinske sile ne glede na poteze Kremlja osvobodile vso ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša tudi na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  01 .10. 2022 ob  18: 58
O hudiča, kako je možno, da se od boga žegnana armija umika ?
Patriarh Kirill kje si , a ne boš pognal božjega srda nad zahodne krivoverce ?