NOVA DROGA UNIČUJE MLADE: Popolnoma pozabijo na vse in se ničesar ne zavedajo (VIDEO)

Svet

V glavnem mestu Konga, Kinšasi, je v zadnjem času mogoče videti vse več ljudi, ki stojijo na cesti kot zombiji. Komaj se premikajo in so popolnoma odsotni. Ne gre za šalo na družbenih omrežjih, temveč je to učinek nove droge "bombé", piše Deutsche Welle.

Glavna sestavina te droge prihaja iz avtomobilskih katalizatorjev. Pomešana je z zdravili in tako nastane strupen koktajl, ki, kot upajo mnogi mladi v Kinšasi, prinaša popoln odklop od neznosne realnosti.

Na videoposnetku, objavljenem na YouTubu, sta posneta dva odvisnika od drog, ki stojita na ulici v prestolnici Konga. Oba sta popolnoma odsotna, njuni telesi sta zgrbljeni. Zdi se skoraj neverjetno, da se nista prevrnila in padla na tla. Na družbenih omrežjih je veliko podobnih videoposnetkov. Ljudje jim pravijo zombiji, vsem pa je skupno, da jemljejo novo drogo 'bombo'.

Prah se zmeša z drugimi snovmi in nato 'povleče' skozi nos – podobno kot kokain. Eden od moških je pojasnil učinek: "Bombo imamo raje kot druge droge, ker nas resnično naredi popolnoma nezavestne. Postaneš zelo miren in utrujen. Nato samo dolgo stojiš ali sediš nekje."

V Kinšasi živi približno 15 milijonov ljudi. Obstaja tanka plast super bogatih in ogromna masa zelo revnih. Za večino pravzaprav ni možnosti, da se nekega dne rešijo te bede.

To je več kot strupen koktajl, opozarja predstavnica Svetovnega združenja za boj proti drogam v Kongu Dandy Yela Y'Olembe: "Obstaja veliko tveganje, ker te droge še ne poznamo in ne vemo, kaj povzroči človeku. Eno pa je zagotovo: nihče ne sme konzumirati snovi, ki so narejene za avtomobile."

Po mnenju zdravnikov zaradi te droge lahko pride do poškodb pljuč in srca, dolgoročno pa verjetno povzroči raka. Poročali so tudi o posameznih smrtnih žrtvah, uradnih statistik pa še ni.

Kongovski predsednik Felix Tshisekedi je pozval k ukrepanju proti trgovini z mamili. Kmalu zatem je policija javnosti pokazala nekaj aretiranih preprodajalcev in zasegla vrečke s prahom. En odmerek stane en dolar, kar je relativno poceni tudi za Kongo.

A akcije doslej niso pomagale. Bombé je droga obupanih, ki nimajo več kaj izgubiti, med njimi je veliko mladih. Živijo z danes na jutri in ne vidijo nobene perspektive.

Tresore Kadogo je avtomehanik v Kinšasi in se vsak dan srečuje s pojavom nove droge: "Lastniki avtomobilov, ki jim ukradejo katalizator, kar naprej prihajajo. Vsak dan jih je od pet do deset. Za njih moramo naročevati dele v Evropi, kar je drago in zapleteno."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  03 .10. 2021 ob  15: 37
Zgleda kot da je Popo na teh drogah
Eho |  03 .10. 2021 ob  15: 24
-1
Brez željnost lahko dosežemo tudi z meditacijo....Se je pa treba vsaj na začetku eno malo potruditi....