NOVE RAZSEŽNOSTI AFERE 'SODNA STAVBA': Država 'pozabila' kupiti eno od parcel, kar gre Vežnaverju močno v prid

Slovenija

Na dan prihajajo nove podrobnosti posla, ki ga je pravosodno ministrstvo sklenilo s podjetnikom Sebastjanom Vežnaverjem pri nakupu zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani. V ceno 7,7 milijona evrov, ki jo je država odštela za stavbo, ni bila vključena 35 kvadratnih metrov velika parcela tik ob sporni zgradbi, po kateri vodi pot do enega izmed stranskih vhodov v zgradbo. Kdo je za to vedel in zakaj gre to Vežnaverju močno v prid?

Zgodba o prodaji stavbe, pri kateri je primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver ustvaril večmilijonski dobiček, dobiva nove razsežnosti. V kupoprodajni pogodbi med podjetjem Sebastjana Vežnaverja in Ministrstvom za pravosodje manjka 35 kvadratnih metrov velika parcela tik ob sporni zgradbi, danes razkriva Necenzurirano. Zakaj te parcele, čez katero vodi tudi pot do stranskega vhoda v stavbo, niso kupili, na ministrstvu niso pojasnili.

Dokumenti nakazujejo, da se je Vežnaver že pred prodajo stavbe očitno namenoma odločil parcelo obdržati v svojih rokah, ugotavlja Necenzurirano. Kot je znano, je Vežnaver do propadajoče stavbe na Litijski cesti prišel konec leta 2019. Ob nakupu zgradbe je bila lastnica "manjkajoče" parcele na območju zgradbe Mestna občina Ljubljana (MOL), zato se je Vežnaver junija 2022 dogovoril o odkupu te parcele. Uradni kupec je bilo njegovo podjetje Logistične storitve LCO.

Kot razkriva Necenzurirano, je Vežnaver dejstvo, da je tudi lastnik te parcele, očitno skušal državi prikriti, saj je ni vključil v ponudbo, ki jo je poleti 2023 posredoval ministrstvu za pravosodje. Iz zemljiške knjige je razvidno, da je s postopki vknjižbe lastništva začel šele 10. januarja letos, torej leto dni in pol po njenem nakupu in dva dni po izbruhu afere.

Za državo to ne pomeni nič dobrega. Pri vseh večjih posegih na objektu, ki bodo zahtevali gradbeno dovoljenje, bo država morala pred tem pridobiti Vežnaverjevo soglasje. V nasprotnem primeru bi lahko Vežnaver državo tožil zaradi poseganja v njegovo posest. Ena od možnosti je, da bi zahteval plačilo odškodnine ali celo odkup parcele po visoki ceni.

Kot še razkriva portal, naj bi posamezniki na ministrstvu za to vedeli, kar pa jih ni odvrnilo od podpisa pogodbe. V skladu s pogodbo je namreč moral Vežnaver pridobiti izjavo MOL, s katero se ta odpoveduje predkupni pravici do nakupa sodne stavbe. V naglici pa je očitno naredil napako. V vlogi, ki jo je na občino naslovil sredi decembra, je pomotoma zamenjal parcelne številke. Kupcu, torej ministrstvu, je razkril, da obstaja "manjkajoča" parcela, ki je v lasti njegovega podjetja. Od občine je celo pridobil soglasje za njeno prodajo državi. Vežnaver je hitro ugotovil zmoto in le nekaj dni pozneje na občino oddal novo vlogo, tokrat brez te parcele

Na "manjkajočo" parcelo je opozoril šele geodet Branko Kovač, ki ga je državno odvetništvo najelo za ponovno izmero stavbe na Litijski cesti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .02. 2024 ob  15: 28
so preverili, če ruševina stoji na zemlji ali visi v zraku, samo namig
Martin Kacur |  14 .02. 2024 ob  09: 53
17
Kaj, ko bi nehali plačevat davke dokler objektivno odgovorni ne povrnejo povzročene škode? Pa ne samo v tem primeru.
kokodek |  14 .02. 2024 ob  09: 39
10
hahahhaha, saj ni res, pa je, hahahhahah