OB ARETACIJI NA SPLITSKEM LETALIŠČU POLICIJI PONUDIL TRI STVARI: 100.000 evrov, potni list in obljubo, da se jim bo javil

Kronika

Na področju Splita so v okviru velike policijske akcije, v kateri sodeluje Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK), nemško tožilstvo in policija iz Frankfurta, aretirali deset ljudi, zaradi sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, ki naj bi tihotapila na stotine kilogramov mamil. Zaslišanja so potekala cel dan, danes v večernih urah naj bi preiskovalni sodniki predvidoma odločili glede tega, kdo bo ostal za rešetkami. Splitski del 'hobotnice' naj bi štel 19 osumljenih, vendar mnogi niso dostopni hrvaškemu in evropskemu pravosodju. Nekateri naj bi bili na ladjah kot člani posadke, drugi pa že dlje časa na begu.

Kot poročajo hrvaški mediji naj bi se domnevno v Turčiji že pol leta skrival N.P., zagrebški podjetnik, ki ga iščejo zaradi poskusa uboja J.Č. aprila letos. N.P. naj bi bil v tej akciji prikazan kot glavna oseba zločinske organizacije, ki naj bi organizirala ostale pri različnih 'poslih'.

Na vrhu kriminalne združbe se je znašel tudi nekdanji kikboksar A.V. in J.R., oba sta v zaporu od junija letos, zaradi streljanja na J.Č.. Naboj ga je zadel v golenico. Policija je ugotovila, da so storilci s kraja pobegnili v Mercedesu S500, tujih registrskih oznak. V njem je bil poleg trojice še 24-letni nečak enega od osumljencev, A.R.. Prav slednjega so prvega aretirali. Sicer je priznal, da je on streljal, vendar naj bi dokazi kazali drugače. Zadeva še ni dobila sodnega epiloga, A.V. in J.R. pa sta se predala dva meseca kasneje. Od takrat sta v zaporu.

Poleg N.P. naj bi bil drugi človek po hierarhiji T.M., ki je javnosti že znan s sojenja v Splitu, v primeru zločinske organizacije Đ.D.M.. Zaradi tihotapljenja mamil so bili člani obsojeni na skupno 39 let zapora, vendar je bila sodba razveljavljena in je v teku novo sojenje.

Po eni od točk obtožnice naj bi Đ.D.M. in družba načrtovali uboj T.M.. V Split naj bi si že prišli ogledati njegovo stanovanje, vedeli naj bi, kje parkira svojega Lamborghinija, ko pride iz Nemčije v Split. Angažirali naj bi celo morilca za likvidacijo svojega tekmeca, ker naj bi Đ.D.M. dolgoval T.M. 270.000 evrov za pošiljko mamil, po poročanju hrvaških medijev izhaja iz obtožnice.

Pred sodiščem so vsi zanikali navedbe iz obtožnice, T.M. naj bi izjavil, da se ukvarja z nepremičninami. Glede na razplet dogodkov pa je bilo njegovo ukvarjanje z nepremičninami praktična poteza, saj so bile določene količine mamil najdene v stanovanjih po Nemčiji.

T.M. so prijeli na osnovi evropskega pripornega naloga na splitskem letališču, ko je čakal let za Nemčijo. S policisti naj bi se poskušal pogoditi in sicer, preiskovalni zapor naj bi poskušal zamenjati s tremi previdnostnimi ukrepi – ponudil jim je 100.000 evrov, izročitev svojega potnega lista in obljubo, da se bo vsak teden javljal na policiji. Očitno mu ni uspelo, saj je končal v preiskovalnem zaporu.

Splitski zapor in hrvaška Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij naj bi bili v prihodnjih dneh pred velikim izzivom, saj morajo razporediti pripornike po zaporih po vsej Hrvaški, da ne bi prihajali v osebne stike in se dogovarjali glede obrambe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija